Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nyugalom Nedzsefben

2004.08.27. 21:04
Ígéretéhez híven rendet teremtett Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh Nedzsefben, a siíták legszentebb helyének számító Ali imám mecsetkomplexumban. Muktada asz-Szadr letette a fegyert, igaz nem szolgáltatta be, az amerikai katonák elvonultak, az ellenőrzést az iraki hatóságok vették át.
Három hete tartó elkeseredett harcok után nyugalom köszöntött be pénteken Nedzsefben, az iraki síiták szent városában.

Az előző napon kötött megállapodás értelmében Muktada asz-Szadr radikális hitszónok az Ali imám mecsetből hangszórón felhívta híveit, a Mahdi Hadseregét, hogy adják le fegyvereiket és hagyják el a szent várost és a szomszédos Kufát.

Nem szolgáltatták be a fegyvereket

Számos milicista le is tette kézifegyverét Szadr irodája mellett, mások viszont műanyag zsákba csomagolva hazavitték géppisztolyukat, nem adták át a hatóságoknak.

A nehézfegyvereket is elrejtették a környező házakban. "A fegyverek a Mahdi Hadserege ellenőrzése alatt maradnak. Ha romlana a helyzet, újra elővesszük őket" - mondta Ali asz-Szisztáni nagyajatolláhnak, az iraki síiták legfőbb vallási méltóságának szóvivője.

Délután az amerikai hadsereg alakulatai is elvonultak Nedzsefből. Az amerikai harckocsik és páncélosok, amelyek napokon át körülfogták Ali imám mauzóleumát, a szentélybe befészkelt síita milicisták főhadiszállását, a milicisták elvonulása után néhány órával maguk is távoztak.

A szent város felett átvette az ellenőrzést az iraki ideiglenes kormány rendőrsége és nemzeti gárdája, megkezdődött a rengeteg törmelék és az utcai harcok más maradványainak eltakarítása.

Megfeketedett holttestek asz-Szadr törvényszékén

Helyszíni tudósítók jelentése szerint legalább uszonöt megfeketedett és felfúvódott emberi holttest hevert Muktada asz-Szadr törvényszékének udvarán, de nem lehetett biztosat megállapítani eredetükről. A rendőrség szerint a milicisták által kivégzettek tetemei, asz-Szadr irodája szerint viszont a Mahdi Hadseregének elesett harocsai, akiket temetés előtt idehoztak az udvarra.

George Bush amerikai elnök a The New York Timesnak nyilatkozva először ismerte el, hogy annak idején rosszul számított a háború utáni iraki körülményeket illetően, de azt bizonygatta, hogy stratégiája rugalmas, és alkalmazkodik az adottságokhoz olyan helyeken is, mint Nedzsef.