Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Franciország dolgozni fog az ünnepek alatt?

2003.08.31. 21:00
Meglepő ötlettel rukkoltak elő a Raffarin-kabinet tagjai: a pénzéhes egészségügyi ellátórendszert egynapos pluszmunkával húznák ki a bajból. A pár éve bevezetett harmincöt órás munkahét után sokakat hideg zuhanyként ért hír, a baloldal tiltakozik. A legfontosabb kérdés azonban az, melyik napot választják ki.
Franciaország kénytelen lehet pluszmunkával pótolni a megnövekedett egészségügyi kiadásokat, miután a nagy augusztusi hőhullám során ezrek haltak meg a nem kielégítő ellátás miatt - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Karácsonyhoz nem

Elképzelhető, hogy a franciáknak az év valamelyik szünnapját munkával kell ünnepelniük, hogy a keletkezett pluszjövedelem fedezni tudja a költségvetés nem várt kiadásait.

A kormány által szerdán kiszivárogtatott elgondolás pillanatok alatt több pártra osztotta az országot, hiszen el kell dönteni, melyik piros betűs napot áldozzák fel a munka oltárán. Természetesen van miből válogatni, hiszen a tizenegy nemzeti ünnepnapon túl a nemzetközi ünnepek, mint a május elsejei munka ünnepe is szóba jöhet. Két miniszter már bejelentette, a karácsonyhoz nem nyúlhat senki.

Szolidaritás

A szakszervezetek szinte azonnal félreverték a vészharangot, a kormány pedig sietett megnyugtatni mindenkit, döntésről még szó sincs. Ám abból, hogy az ügy ekkora vihart kavart, következtetni lehet arra, hogy a szokatlan ötleten komolyan gondolkoznak - írja az AP.

Az egyik, az ötlet mellett érvelő államtitkár kiemelte, hogy az ünnepi munkanap nem csak a költségvetésen segítene, hanem erősítené az emberekben a társadalmon belüli szolidaritást. A nyugdíjasokért felelős államtitkár, Hubert Falco rámutatott, hogy hasonló rendszer vanj 1995 óta Németországban is, ahol a bűnbánat és könyörgés napján az emberek a rászorulókért dolgoznak.

Nehéz a választás

Az AP által megkérdezett közlekedési államtitkár, Dominique Bussereau szerint nem lenne szerencsés, ha ez a nap május 8-ára, a II. Világháború végére emlékező napra, karácsonyra, a november 11-i fegyverszünet ünnepére, az I. Világháború végét jelentő napra esne.

Az ellenzéki baloldal hevesen támadja az ötletet, annál is inkább, mivel épp a baloldal kormányzása alatt vezették be a harmicöt órás munkahetet. A kommunisták a nácizmus feletti győzelem ünnepét féltik, a szakszervezet a május 1-i munka ünnepét nem szeretné feláldozni.

Dolgozzunk végre

"Fantasztikus lenne az ötlet, hogy végre munkával oldjuk meg a gondjainkat. Mindannyian tudjuk, vége azoknak az időknek, amikor csak arra volt gondunk, hogy minél több szabadidőnk legyen" - utalt a klasszikus jóléti államok alkonyára Ernest-Antoine Seilliere, egy üzleti tömörülés vezetője.