Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egy embert sikerült kimenteni az atom-tengeralattjáróból

2003.08.30. 14:16
Az orosz haditengerészet K-159 típusú atommeghajtású tengeralattjárója tízfőnyi legénységgel a fedélzetén szombat hajnalban négy órakor a Kildin-sziget közelében merült a tengerfenékre, fedélzetéről a tíz fős legényésgből csak egy embert sikerült kiementeni. Putyin alapos vizsgálatot ígér, környezeti katasztrófától nem kell tartani az oroszok szerint.
Nagyon kicsi az esélye annak, hogy megmenthető a Barents-tengeren elsüllyedt atom-tengeralattjárón maradt legénység - közölte Viktor Kravcsenko tengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke.

Egy embert élve mentettek ki

K-159
Fotó: EPA/NTV
Az orosz haditengerészet K-159 típusú atommeghajtású tengeralattjárója tízfőnyi legénységgel a fedélzetén szombat hajnalban négy órakor a Kildin-sziget közelében merült a tengerfenékre, 170 méteres mélységbe. Egy embert élve a felszínre tudtak hozni, két holttestet megtaláltak, a többi hét tengerész után kutatnak.

A hadiflotta kötelékéből négy éve kivont hajót négy pontonhoz erősítve vontatták a Poljarnij hajójavító üzembe. A hajó, valószínűleg a viharos időjárás miatt, leszakadt a pontonokról és a mélybe süllyedt - mondta Nyikolaj Derjabin, a védelmi minisztérium szóvivője.

Nincs sugrázás

A hajó lemerülése a védelmi tárca közlése szerint nem fenyeget környezeti katasztrófával, az 1989-ben harcképtelenné tett - és a további felhasználásra azóta a Murmanszktól 400 kilométerre keletre levő Gremiha kikötőjében várakozó - tengeralattjáró reaktorát ugyanis biztonságos állapotba helyezték, a lőszereket a járműről eltávolították. A sugárzási szint a baleset helyszínén nem változott meg.

Nem így kellett volna szállítani

Eduard Baltyin, a fekete-tengeri flotta egykori parancsnoka az orosz sajtó érdeklődésére ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a K-159-est tengerészek nélkül, a fedélzeti nyílásokat lezárva kellett volna Poljarnijba vontatni.

Kravcsenko tengernagy azt mondta, hogy a 107 méter hosszú, 7,9 méter széles és 4000 tonna vízkiszorítású hajót feltétlenül kiemelik a vízből. A K-159 az első szovjet atommeghajtású tengeralattjárók egyike, 1963-ban bocsátották vízre.

Fotó: EPA/NTV
A szabadságon Olaszországban tartózkodó Vlagyimir Putyint azonnal értesítették a balesetről. Az orosz elnök kijelentette: a baleset körülményeit alaposan kivizsgálják.

Az északi flotta vezetése a mentésre három tengeralattjáró-elhárító és négy mentőhajót, valamint egy repülőgépet irányított a térségbe. Az akciót a nagy hullámzás és az erős szél nehezíti. Norvégia felajánlotta segítségét a tengeralattjáró kiemelésében, az orosz fél azonban köszönettel elhárította az ajánlatot.

Tizenhétezer tonna atomhulladék

Orosz hírügynökségek megjegyzik, az észak-oroszországi Murmanszk megyében 17 ezer tonna atomhulladék található. A kiégett üzemanyagrudak jelentős hányada a szabad ég alatt, mindenféle csomagolás nélkül hever. Az atomhulladék-tárolók megteltek, és a térségben sok olyan, használaton kívüli atom-tengeralattjáró van, amelynek reaktorából nem vonták ki az üzemanyagot.

A több szempontból is balesetveszélyes állapot felszámolását elsősorban a pénzhiány okozza; az atomhulladékok biztonságos kezeléséhez másfél milliárd dollárra lenne szükség.