Ágnes
-1 °C
2 °C

Százhúsznál is több a halottak száma Nadzsafban

2003.08.30. 13:46
A szombati becslések szerint 126 a nadzsafi mecset ellen elkövetett merényletben elhunytak száma. Illetékesek ugyanakkor közölték, a halottak száma nőhet, mivel a törmelékek alól még kerülhetnek elő holttestek.
A szombati becslések szerint 126 a nadzsafi mecset ellen elkövetett merényletben elhunytak száma. Illetékesek ugyanakkor közölték, a halottak száma nőhet, mivel a törmelékek alól még kerülhetnek elő holttestek - írja a CNN.

Polgárháborútól tartanak

Mohamed Bakira al-Hakim
Fotó: EPA/Marcel Mettelsiefen
Bagdadban kétezer síita gyászolta a merényletben elhunyt Mohamed Bakira al-Hakim ajatollahot, miközben Amerika-ellenes és Szaddám Huszeint is elítélő jelszavakat skandáltak

A meglelt áldozatokat szombaton temetik el, és három napos gyász kezdődött a síiták szent helyének számító Nadszafban. Nadzsaf legnagyobb mecsete a síita vallásúaknak olyan, mint a római katolikusoknak a Szent Péter bazilika Rómában, mutatott egy amerikai iszlámszakértő. A halottak között egyelőre nem találták meg az ajatollah holttestét sem. Temetése háromnapos menettel kezdődik Bagdadtól Kerbalán át Nadzsafig.

Vallási rivalizálás vagy a régi rendszer bosszúja?

Továbbra sem vállalta egyetlen szervezet sem a felelősséget a pénteki merényletért, de több illetékes rámutatott, hogy a korábban uralkodó Baath párt tagjai lehettek az elkövetők, de felmerült, hogy rivális síita csoportok követték el a világ két síita papi szemináriumának, a Havzának is helyet adó síita vallási központ elleni merényletet.

Iraki szakértők polgárháború kitörésétől tartanak a síiták és szunniták, a két meghatározó iszlám vallási irányzat képviselői között. Bár mindenki óvatosan bánik a hipotézisekkel, illetékesek rámutatnak, hogy, ha Szaddám Huszein követői - akik köztudottan a kisebbségi szunnita irányzathoz tartoznak - voltak a merénylet hátterében, könnyen elmérgesedhet a helyzet.

George Bush amerikai elnök elítélte, és terrorista akciónak nevezte a merényletet. További aggodalmakra ad okot, hogy az iráni székhelyű Legfelsőbb Iszlám Forradalmi Tanács mintegy háromszáz fegyverese indult meg Nadzsaf irányába, hogy részt vegyen a gyászszertartáson.

Solana: Felelni fognak

A terrorizmus a muzulmánokat is sújtja - jelentette ki Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Teheránban, megdöbbenésének hangot adva a pénteki nedzsefi robbantás kapcsán, jelentette az MTI. Mint fogalmazott, a támadás, amely kioltotta Mohamed Bakira al-Hakim ajatollah síita vallási vezető életét, mélységesen megrendítette, és reményét fejezte ki, hogy a támadás elkövetői az igazságszolgáltatás előtt felelnek tettükért.

Az iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain Solana másfelől figyelmeztette Teheránt: "kellemetlenségei lehetnek", ha nem egyezik bele nukleáris létesítményeinek előre be nem jelentett látogatásokkal megejtendő ellenőrzésébe. A vezető EU-diplomata a tárgyalásokat lezáró közös sajtóértekezleten kijelentette: ebben a kérdésben nincs helye alkudozásnak.

Már egyszer megpróbálták megölni a vezetőt

A nadzsafi mecset a merényletet követően
Fotó: EPA/Jamal A. Wilson
Al-Hakim még májusban, az amerikai megszállás után érkezett Nadzsafba, ahol egy demokratikus, ám vallási irányítású Irak mellett foglalt állást. A vallási vezető nem támogatta Szaddám Huszein eltávolítását, és kritikus hangot ütött meg Amerikával szemben is.

A háború óta egyébként már meggyilkoltak egy síita vallási vezetőt, bizonyos Szájíd Abdul Madzsid al-Khoeit, aki Londonból tért vissza az országba. Múlt héten pedig már megpróbálták megölni al-Hakimot is, aki akkor csak könnyebb sebesüléseket szerzett a merényletben.