Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kémkedés vádjával tartóztattak le ellenzékieket Iránban

2004.08.31. 16:25
Az iráni hírszerzési miniszter arról számolt be kedden, hogy több kémet letartóztattak iráni hatóságok, köztük olyanokat, akik atomtitkokat vittek ki az országból, a vád szerint az Egyesült Államokba. A Népi Mudzsahedek nevű ellenzéki politikai csoport, akikkel az állítólagos kémek kapcsolatban álltak, eddig a legjobb információforrás volt a nyugat számára az iráni atomprogramról.
Számos kémet őrizetbe vettek az iráni hatóságok, köztük olyanokat, akik az ország atomprogramjáról adtak ki titkokat ellenséges országoknak, jelentette be kedden Ali Juneszi, az iráni hírszerzési ügyek minisztere.

Közlése szerint az őrizetbe vettek többsége kapcsolatban állt az iraki területen szervezkedő, Népi Mudzsehedek nevű iráni ellenzéki csoporttal.

Juneszi kijelentette: "A szervezet tagjai még kérkedtek is egy amerikai sajtóértekezletükön azzal, hogy kémkedtek Iránban. Azonosítottuk a tetteseket, és több tucat kémet őrizetbe vettünk".

Az atomreaktor természetes szükséglet

A Népi Mudzsahedek politikai szárnya volt az utóbbi években a legmegbízhatóbb információforrás Irán nukleáris programjáról. A tőlük származó információk nagy részének hitelességét később igazolták az ENSZ helyszíni ellenőrzései.

Washington vádja szerint Irán titokban atomfegyver előállítására törekszik, békés célúnak hirdetett atomprogramja valójában kettős rendeltetésű - polgári és katonai. Teherán ellenben váltig állítja, hogy atomlétesítményei kizárólag azt a célt szolgálják, hogy biztosítsák az ország egyre növekvő energiaszükségletét.

Fischer szerint rémálom lenne az iráni atom

Rémálom lenne, ha Irán nukleáris fegyvereket fejlesztene ki - hangsúlyozta a Joschka Fischer német külügyminiszter, aki jordániai kollégájával, Marvan al-Moaserrel tárgyalt Ammánban.

Fischer kijelentette, hogy Európának kerülnie kell a nukleáris konfliktust Iránnal; Németország, Nagy-Britannia és Franciaország folyamatosan tárgyal Teheránnal. és reményét fejezte ki, hogy az iráni vezetés nem fogja rosszul értékelni az ezzel kapcsolatos helyzetet.