Judit
2 °C
7 °C

Hét túsz kiszabadult Irakban

2004.09.01. 15:20
A kedden kivégzett tizenkét nepáli munkásnál nagyobb szerencséje volt annak a hét indiai, kenyai és egyiptomi sofőrnek, akiket egy hónappal ezelőtt raboltak el Irakban, de szerdán megerősítették, elengedték őket elrablóik. Szerdán Nepálban ezren tüntettek a keddi kivégzés miatt, a feldühödött tömeg megtámadott egy mecsetet. Eközben lejárt az iraki emberrablók által a francia kormánynak adott határidő is, mely a túszul ejtett két újságíró szabadengedését az úgynevezett fejkendőtörvény visszavonásához kötötte.
Kiszabadult hét külföldi teherautósofőr szerdán Irakban, akiket több mint egy hónappal ezelőtt raboltak el iszlám szélsőségesek; visszanyerte szabadságát egy török túsz is.

A három indiai, három kenyai és egy egyiptomi férfit a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa városban bocsátották szabadon két nappal ezelőtt.

Beszüntette tevékenységét a kuvaiti cég Irakban

Az emberrablók közleményükben azzal indokolták lépésüket, hogy követeléseik teljesültek és a sofőröket alkalmazó - amerikaiaknak szállító - KGL kuvaiti fuvarozó vállalat beszünteti iraki tevékenységét. Sem Kenya, sem India, sem pedig Egyiptom nem küldött katonákat Irakba.

A túszok elengedéséről először az al-Arabíja dubaji székhelyű műholdas arab televízió számolt be, s az egyik nyugati hírügynökség újságírója is látta a kiszabadult férfiakat. A kuvaiti vállalat előzőleg még cáfolta, hogy alkalmazottai visszanyerték volna szabadságukat, de később megerősítették a hírt.

A hét sofőrt július 21-én rabolták el a magát Fekete Zászló Hordozóinak nevező iszlámista csoport tagjai, akik túszaik kivégzésével fenyegetőzve a kuvaiti vállalat Irakból történő kivonulását követelték. Az ennek teljesítésére szabott határidőt a túszejtők többször meghosszabbították, és követeléseiket is módosítgatták.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint szerdán kiszabadult egy török túsz is - szintén teherautósofőr -, akit augusztus 7-én rabolt el egy fegyveres csoport Irakban.

Lejárt a francia kormánynak adott határidő

Egyelőre nincs hír az Irakban elrabolt francia újságírókról, annak ellenére, hogy az emberrablók közleménye szerint kedden késő este lejárt az újabb huszonnégy órás haladék, amit a fejkendők viselését tiltó törvény visszavonására adtak a francia kormánynak, írja a Reuters.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak az Arab Ligától nyilatkozó magas rangú illetékese a határidőt ugyanakkor úgy értelmezte, hogy az szerdán jár majd le.

Zavargások Nepálban

Kedden tizenkét, Irakban elrabolt nepáli tússzal végzett a magát Anszár al-Szunnának nevező iszlám szélsőséges csoport. Nepál nem vett részt hivatalosan az iraki háborúban, de több ezer nepáli állampolgár vállalt munkát Irakban, ahol átlagkeresetük hétszeresét tudják megkeresni.

Az eset után zavargások törtek ki a hindu vallású többséggel rendelkező ország fővárosában. Katmanduban szerdán mintegy ezer tüntető vonult az utcákra, és fel akartak gyújtani egy mecsetet, a kiérkező rendőröket pedig kövekkel dobálták meg. Néhányuk be is jutott a mecsetbe, ám a rendőrök kiürítették a helyet, és kordont vontak köré.

A tizenkét túsz kivégzése az eddigi legszörnyűbb tett volt az emberrablók részéről az iraki háború kezdete óta. Eddig több mint száz személyt - újságírót, munkást, külföldi katonát - raboltak el az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?