Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Líbia a franciákat is kárpótolja

2003.09.01. 08:01
Egyezségre jutott Líbia Franciországgal az 1989-ban felrobbantott francia utasszállító gépen elhunytak hozzátartozóinak járó kártérítés ügyében. El-Kadhafi kijelentette, Líbia végre rendezte kapcsolatait a Nyugattal.
Moamer el-Kadhafi líbiai vezető közölte, hogy hazája egyezségre jutott Franciaországgal az UTA légitársaság 1989-ben felrobbantott gépén elhunytak családtagjainak járó kártérítés ügyében.

Új lap a Nyugathoz fűződő kapcsolatokban

Kadhafi vasárnap este úgy vélte, hogy ez a megállapodás lehetővé teszi a Lockerbie-ügy lezárását. "Az UTA-ügy körüli probléma rendeződött, és a Lockerbie-ügy mögöttünk van. Új lapot nyitunk a Nyugathoz fűződő kapcsolatainkban" - jelentette ki Kadhafi az őt hatalomra juttató államcsíny 34. évfordulója alkalmából mondott tévébeszédében.

Előzőleg Líbia londoni nagykövete, Mohamed az-Zuaj jelezte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak képviselői kölcsönösen elfogadható egyezségre jutottak a líbiai hatóságokkal, majd a megállapodást Jacques Chirac francia elnök telefonon véglegesítette Kadhafival. A francia külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg az egyezséget.

Nagyon, nagyon megfelelő lesz az összeg

A családtagok egyik ügyvédje azt mondta, hogy "sikerült érvényesíteni a méltányos és kielégítő kártérítés elvét. A kártérítés összege nagyon, nagyon megfelelő lesz" - tette hozzá Francis Szpiner Párizsban az AFP szerint.

Kevesebb volt, több lett

A francia UTA légitársaság 1989-ben Niger fölött felrobbantott DC-10-es gépén 170 személy, köztük 54 francia vesztette életét. Franciaország a Líbiára kivetett ENSZ-szankciók feloldásának megakadályozásával fenyegetőzött, ha Tripoli nem emeli az áldozatok családtagjainak felajánlott 34 millió dolláros kártérítés összegét.

Líbia ugyanis ennél jóval nagyobb kártérítésbe ment bele a skóciai Lockerbie fölött 1988-ban felrobbant amerikai PanAm-gép esetében, 2,7 milliárd dollárt helyezett letétbe egy svájci bankszámlán a 270 áldozat hozzátartozói számára. Az első átutalás után Nagy-Britannia indítványozta a Biztonsági Tanácsban a szankciók feloldását.

Az ENSZ BT 1992-ben sújtotta szankciókkal Líbiát, amiért része volt a Lockerbie-merényletben. A szankciókat 1999-ben felfüggesztették, miután Líbia kiadta a robbantás megszervezésével gyanúsított két állampolgárát.