Árpád
-2 °C
4 °C

Líbia a franciákat is kárpótolja

2003.09.01. 08:01
Egyezségre jutott Líbia Franciországgal az 1989-ban felrobbantott francia utasszállító gépen elhunytak hozzátartozóinak járó kártérítés ügyében. El-Kadhafi kijelentette, Líbia végre rendezte kapcsolatait a Nyugattal.
Moamer el-Kadhafi líbiai vezető közölte, hogy hazája egyezségre jutott Franciaországgal az UTA légitársaság 1989-ben felrobbantott gépén elhunytak családtagjainak járó kártérítés ügyében.

Új lap a Nyugathoz fűződő kapcsolatokban

Kadhafi vasárnap este úgy vélte, hogy ez a megállapodás lehetővé teszi a Lockerbie-ügy lezárását. "Az UTA-ügy körüli probléma rendeződött, és a Lockerbie-ügy mögöttünk van. Új lapot nyitunk a Nyugathoz fűződő kapcsolatainkban" - jelentette ki Kadhafi az őt hatalomra juttató államcsíny 34. évfordulója alkalmából mondott tévébeszédében.

Előzőleg Líbia londoni nagykövete, Mohamed az-Zuaj jelezte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak képviselői kölcsönösen elfogadható egyezségre jutottak a líbiai hatóságokkal, majd a megállapodást Jacques Chirac francia elnök telefonon véglegesítette Kadhafival. A francia külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg az egyezséget.

Nagyon, nagyon megfelelő lesz az összeg

A családtagok egyik ügyvédje azt mondta, hogy "sikerült érvényesíteni a méltányos és kielégítő kártérítés elvét. A kártérítés összege nagyon, nagyon megfelelő lesz" - tette hozzá Francis Szpiner Párizsban az AFP szerint.

Kevesebb volt, több lett

A francia UTA légitársaság 1989-ben Niger fölött felrobbantott DC-10-es gépén 170 személy, köztük 54 francia vesztette életét. Franciaország a Líbiára kivetett ENSZ-szankciók feloldásának megakadályozásával fenyegetőzött, ha Tripoli nem emeli az áldozatok családtagjainak felajánlott 34 millió dolláros kártérítés összegét.

Líbia ugyanis ennél jóval nagyobb kártérítésbe ment bele a skóciai Lockerbie fölött 1988-ban felrobbant amerikai PanAm-gép esetében, 2,7 milliárd dollárt helyezett letétbe egy svájci bankszámlán a 270 áldozat hozzátartozói számára. Az első átutalás után Nagy-Britannia indítványozta a Biztonsági Tanácsban a szankciók feloldását.

Az ENSZ BT 1992-ben sújtotta szankciókkal Líbiát, amiért része volt a Lockerbie-merényletben. A szankciókat 1999-ben felfüggesztették, miután Líbia kiadta a robbantás megszervezésével gyanúsított két állampolgárát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?