Átrajzolják az izraeli biztonsági kerítést

2004.09.06. 17:39
Az 1967-es háborút követő tűzszüneti határ mentén építik tovább a biztonsági kerítés déli szakaszát, döntött a védelmi minisztérium. Júniusban az izraeli legfelsőbb bíróság elmarasztalta a fal terveit, mondván súlyosan sérti a palesztin érdekeket.
Újratervezték az izraeli biztonsági kerítés egy részét, amely az új nyomvonal szerint nem hasít ki területet Ciszjordániából, jelentette be Saúl Mofaz hétfőn, értesült az AP.

A izraeli védelmi miniszter elmondta, hogy a kerítés vonalát azután tervezték újra, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság elutasítóan nyilatkozott a palesztinok ezreit iskolától, munkahelytől elvágó fal terveiről idén júniusban.

Ariel Saron kormányfő szóvivője szerint a most bejelentett módosítást még nem véglegesítették.

Arafat száműzése még mindig tervben van
Izrael változatlanul törekszik Jasszer Arafat palesztin vezető száműzésére, jelentette ki Saúl Mofaz védelmi miniszter. A palesztin vezető száműzéséről tavaly szeptemberben hozott elvi döntés még mindig érvényes, tette hozzá, de a Palesztin Hatóságon belüli pragmatikus erők bátorítását nevezte, ez utóbbit a jövendő párbeszéd távlatával. Kijelentésével sejtetni engedte, hogy a palesztin történelmi vezető száműzése radikalizálódáshoz vezetne, ami háttérbe szorítaná azokat, akik hajlanak a párbeszédre Izraellel.
Arafatot, a Palesztin Hatóság elnökét az izraeli hadsereg ostromgyűrűben tartja a Jordán nyugati partján lévő rámalláhi főhadiszállásán 2001 decembere óta. A 75 éves palesztin vezetőben Izrael és az Egyesült Államok a békefolyamat akadályát látja, ezért igyekszik a partvonalra szorítani. A száműzésére vonatkozó fenyegetést Izrael már többször megerősítette, de politikai elemzők szerint beváltása szinte lehetetlen mindaddig, amíg az Egyesült Államok ellenzi.

Hallgattak a legfelsőbb bíróságra

Izrael eredetileg számos, Ciszjordániában található zsidó telepet szándékozott a kerítés izraeli oldalán megtartani, ötven négyzetkilométernyi területet lecsípve az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területekből.

Az izraeli biztonsági kerítést ugyanakkor számos kritika érte, a hágai Nemzetközi Bíróság a fal teljes lebontására szólította fel Izraelt. A fal hatása izraeli beszámolók szerint mindamellett már most érezteti hatását, azokon a területeken, ahol elkészült, radikálisan csökkent a terrorista merényletek száma.

Az izraeli legfelsőbb bíróság júniusban döntött arról, hogy meg kell változtatni a fal nyomvonalát, mivel számos helyen figyelmen kívül hagyja a palesztinok érdekeit, még akkor is, ha csökkenti a biztonság mértékét.

Ennek eredménye a mostani változtatás, amely a fal déli részét érinti, ahol még nem kezdődtek el a munkálatok, mondta el Mofaz. Az új nyomvonal az úgynevezett zöld vonalon, az 1967-es fegyverszüneti határ mentén fog húzódni.

Vasárnap kezdődtek a munkálatok

A tervet még Saronnak is jóvá kell hagynia, aki Mofaz elmondása szerint elfogadta a döntést, de szerdán még tanácsadóivel egyeztet az ügyben.

A palesztinok támadásainak megakadályozását célzó, 685 kilométer hosszúságúra tervezett tömör falból, árkokból és szögesdrótból álló kerítés egynegyede készült el eddig.

A fal délnyugati szakaszán vasárnap kezdődtek el a munkálatok, nem messze attól a helytől, ahol múlt héten két buszt robbantott fel a Hamasz terrorista szervezet, a merényletben tizenöten haltak meg. Izraeli illetékesek a fal hiányát okolták azért, hogy bekövetkezhetett a baleset, írja az AP.  • Hírek
  • Csok