Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jelentéstevésre buzdítják a tanárokat Oroszországban

2006.09.06. 15:17
Rendszertanba illesztette a "szélssőséges fiatalokat" a voronyezsi rendőrség Oroszországban, egyúttal azt javasolja a tanárokat, ha felismerik a szélsőséges elemeket írjanak róluk jelentést.

Első ízben került nyilvánosságra, hogy mit értenek a voronyezsi orosz rendőrök a "szélsőséges" jelzőn, ha fiatalokról van szó: a Nyezaviszimaja Gazeta című napilap a héten közreadta azt az írást, amelyet egy vidéki rendőrtiszt küldött a helyi középiskola igazgatójának, s amely miatt most többen a főügyészt és az emberi jogokért felelős elnöki biztost készülnek megkeresni az ügyben.

A publicisták érdeklődését leginkább a "kiskorú fasiszták" szakszerű osztályozása keltette fel, az írás ugyanis egy kalap alá veszi a fasisztákat, komszomolistákat - kommunista ifjakat -, a heavy metal zenei műfaj híveit, a globalizáció-ellenes aktivistákat, és az ellenzéki csoportok tagjaival együtt "leendő terroristaként" emlegeti őket.

Szergej Csuzsikov őrnagy (Voronyezs, Povorinszkij Körzet) szerint az észak-kaukázusi nemzetek közötti széthúzás, a volt szovjet tagköztársaságokból érkező egyre több emigráns és a durvaságot központba állító hírközlő szervek miatt jelentősen nőtt a serdülő és ifjúsági csoportosulások társadalmi veszélyessége.

A rendőrtiszt azt javasolta a tanároknak, hogy ha valamilyen nem hivatalos ifjúsági szervezet tagjaira bukkannak, tájékoztassák a rendvédelmi szerveket, de semmiképpen se hozzák az illetők tudomására, hogy figyelik őket. "Az egyszerű csoport-tagok tudatában még csak érlelődnek a leendő merényletek, és ebben a stádiumban egy rendőrségi beszélgetéssel ki lehet még gyógyítani őket" - írta.

A bakancs színe és formája

Az őrnagy pontos használati utasításából meg lehet tudni, milyen ismertetőjegyek alapján lehet kiszűrni és lajstromba venni a "leendő terroristákat".

Csuzsikov őrnagy hét nagy csoportra osztja a szélsőségeseket, s köztük egy listán szerepelnek a szkinhedek, a fasiszta RNE szervezet, a Lavocskin Testvérek (RNEL), a Barkasov Gárdisták (RNEB), egyes vallási szekták, a globalizáció ellenfelei, a komszomolisták, a heavy metal hívei, a focirajongók és a Nyitott Oroszország mozgalom résztvevői és a fanatikus futballszurkolók.

A szélsőségesség másodlagos jeleinek leírása is egyértelmű: a rövid frizura, farmer, a vastag talpú, és kötelezően fehér cipőfűzős bakancs "fasisztoid szkinhedre" utal. A "hajdani hippik" tulajdonképpen homoszexuális hajlamú "vörös szkinek". A fasiszták katonásak és nem fecsegnek kifelé. Legfontosabb ismertető jegyük a ruha ujján, vagy a sapkán viselt horogkereszt. A globalizáció ellenfelei viszont feltűnően tájékozottak jogi kérdésekben.

Ha a tanár észre veszi, hogy valaki nagyon kedveli a terepszínű egyenruhát és a sportot, a fém szegecseket és a hosszú hajat, jó ha azonnal ceruzát ragad, és tájékoztatja a rendőrséget (amely, ha kell, telefont is ad). A fiatalt ezután kihallgathatja a rendőrség.

Arról van szó, hogy a nemzetbiztonság ürügyén politikai nyomozást folytat a rendőrség - állapította meg a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz politikai napilap az online kiadásában is közölt cikkben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!