Emília
18 °C
26 °C

Külföldi megelőző csapásokat tervez Oroszország

2004.09.08. 20:11
Akár a nemzetközi jogot is sértheti, ha valóra válik az orosz vezérkari főnök szerdán elhangzott ígérete, miszerint Oroszország a világ bármely pontján kész megelőző csapást mérni a terroristákra. Elsősorban természetesen azok az országok számíthatnak erre, amelyeket Moszkva befolyási övezetének tekint.
Oroszország kész megelőző csapást mérni a terroristák bázisaira a világ bármely térségében, jelentette ki az orosz vezérkari főnök.

A lojális katona
#alt#
Aszlan Maszhadov
Az 53 éves Aszlan Maszhadov a szovjet hadsereg hivatásos tisztjeként ezredesi rangig vitte. 1992-ben tért vissza hazájába, Csecsenföldre, amelynek elnöke abban az időben az Oroszországtól való elszakadást szorgalmazó Dzsohar Dudajev volt. A különcködő Dudajev ellentéteként Maszhadov higgadt, megbízható ember benyomását keltette. 1997-ben, az első csecsen háború végét követő évben a kaukázusi köztársaság elnökévé választották. E pozíciót betöltve sem tudta azonban megakadályozni, hogy egyes szélsőséges vezetők - köztük Bászájev -, akik maguk és csapataik szükségleteit kábítószer-kereskedelemből és emberrablásokból származó bevételekből fedezték, bevezessék a saríát (a muszlim törvénykezést). A második csecsenföldi háború kitörésekor (1999) Maszhadov illegalitásba vonult, s azóta is a háttérben maradt. (MTI)
A kaukázusi Che Guevara
#alt#
Samil Baszajev
Samil Bászájev, aki eleinte diákként és élelmes üzletemberként élt Moszkvában, a 90-es évek elején a Szovjetunió összeomlásával együtt járó regionális konfliktusokban és Afganisztánban tanulta ki a partizánmesterséget. A 39 éves felkelővezér 2000 elején, a csecsen fővárosból, Groznijból való visszavonuláskor aknára lépett, és elveszítette az egyik lábát. A térséget jól ismerők szerint Bászájev egyfajta "kaukázusi Che Guevaraként" tekint magára: sokkal inkább hajtja látványos terrorakciók végrehajtásának a vágya, mint az iszlám vakhit. Egy Bászájev vezette terrorcsoport ejtett túszul 1995-ben több mint ezer túszt Bugyonnovszk kórházában, s ő állhatott a két évvel ezelőtti moszkvai színházfoglalás mögött is.
Ez nem jelent nukleáris csapásokat, s a csapásmérő eszközöket az adott térségbeli helyzet függvényében választjuk meg - mutatott rá Jurij Balujevszkij vezérezredes szerdán Moszkvában, a NATO európai egyesített fegyveres erőinek amerikai parancsnokát fogadva.

James Jones tábornok azzal hárította el az újságírók érdeklődését, hogy nem kommentálja független államok bejelentéseit.

Veszélyes lehet a nemzetközi jogra

Vlagyimir Putyin elnök a nemzetközi terrorizmus Oroszország elleni totális háborújáról beszélt a beszlani túsztragédia után, de megelőző csapásokról nem szólt.

Nyugati megfigyelők szerint Balujevszkij fenyegetése veszélyes a nemzetközi jogra; még akkor is, ha az esetleges első csapások a gyakorlatban a kaukázusi és közép-ázsiai szovjet utódállamok területére korlátozódnának, amelyet Oroszország továbbra is befolyási övezetének tekint.

Különösen Grúzia aggódhat, amelyet Oroszország gyakran megvádolt azzal, hogy menedéket nyújt a Pankiszi-szorosba átszivárgó csecsen felkelőknek. A szorost a múltban már érte gyanús légicsapás, de Moszkva cáfolta, hogy köze lett volna hozzá.

A csecsenföldi terroristákat vádolják

Az orosz hatóságok Csecsenföldön aktív nemzetközi terrorhálózatok számlájára írták az észak-oszétiai vérfürdőt és az elmúlt fél hónap többi terrorakcióját (köztük egy kettős repülőgép-robbantást és egy moszkvai öngyilkos merényletet). Egyben feltételezték, hogy Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető és Samil Bászájev iszlám szélsőséges milíciavezér áll azok hátterében, de bizonyítékokkal nem szolgáltak.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tízmillió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki megbízható informácókat szolgáltat Bászájev és Maszhadov "semlegesítéséhez". A két "bandavezér hosszú évek óta embertelen terrorcselekményeket hajtott végre Oroszország területén" - áll az FSZB közleményében, részletezés nélkül.