Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külföldi megelőző csapásokat tervez Oroszország

2004.09.08. 20:11
Akár a nemzetközi jogot is sértheti, ha valóra válik az orosz vezérkari főnök szerdán elhangzott ígérete, miszerint Oroszország a világ bármely pontján kész megelőző csapást mérni a terroristákra. Elsősorban természetesen azok az országok számíthatnak erre, amelyeket Moszkva befolyási övezetének tekint.
Oroszország kész megelőző csapást mérni a terroristák bázisaira a világ bármely térségében, jelentette ki az orosz vezérkari főnök.

A lojális katona
#alt#
Aszlan Maszhadov
Az 53 éves Aszlan Maszhadov a szovjet hadsereg hivatásos tisztjeként ezredesi rangig vitte. 1992-ben tért vissza hazájába, Csecsenföldre, amelynek elnöke abban az időben az Oroszországtól való elszakadást szorgalmazó Dzsohar Dudajev volt. A különcködő Dudajev ellentéteként Maszhadov higgadt, megbízható ember benyomását keltette. 1997-ben, az első csecsen háború végét követő évben a kaukázusi köztársaság elnökévé választották. E pozíciót betöltve sem tudta azonban megakadályozni, hogy egyes szélsőséges vezetők - köztük Bászájev -, akik maguk és csapataik szükségleteit kábítószer-kereskedelemből és emberrablásokból származó bevételekből fedezték, bevezessék a saríát (a muszlim törvénykezést). A második csecsenföldi háború kitörésekor (1999) Maszhadov illegalitásba vonult, s azóta is a háttérben maradt. (MTI)
A kaukázusi Che Guevara
#alt#
Samil Baszajev
Samil Bászájev, aki eleinte diákként és élelmes üzletemberként élt Moszkvában, a 90-es évek elején a Szovjetunió összeomlásával együtt járó regionális konfliktusokban és Afganisztánban tanulta ki a partizánmesterséget. A 39 éves felkelővezér 2000 elején, a csecsen fővárosból, Groznijból való visszavonuláskor aknára lépett, és elveszítette az egyik lábát. A térséget jól ismerők szerint Bászájev egyfajta "kaukázusi Che Guevaraként" tekint magára: sokkal inkább hajtja látványos terrorakciók végrehajtásának a vágya, mint az iszlám vakhit. Egy Bászájev vezette terrorcsoport ejtett túszul 1995-ben több mint ezer túszt Bugyonnovszk kórházában, s ő állhatott a két évvel ezelőtti moszkvai színházfoglalás mögött is.
Ez nem jelent nukleáris csapásokat, s a csapásmérő eszközöket az adott térségbeli helyzet függvényében választjuk meg - mutatott rá Jurij Balujevszkij vezérezredes szerdán Moszkvában, a NATO európai egyesített fegyveres erőinek amerikai parancsnokát fogadva.

James Jones tábornok azzal hárította el az újságírók érdeklődését, hogy nem kommentálja független államok bejelentéseit.

Veszélyes lehet a nemzetközi jogra

Vlagyimir Putyin elnök a nemzetközi terrorizmus Oroszország elleni totális háborújáról beszélt a beszlani túsztragédia után, de megelőző csapásokról nem szólt.

Nyugati megfigyelők szerint Balujevszkij fenyegetése veszélyes a nemzetközi jogra; még akkor is, ha az esetleges első csapások a gyakorlatban a kaukázusi és közép-ázsiai szovjet utódállamok területére korlátozódnának, amelyet Oroszország továbbra is befolyási övezetének tekint.

Különösen Grúzia aggódhat, amelyet Oroszország gyakran megvádolt azzal, hogy menedéket nyújt a Pankiszi-szorosba átszivárgó csecsen felkelőknek. A szorost a múltban már érte gyanús légicsapás, de Moszkva cáfolta, hogy köze lett volna hozzá.

A csecsenföldi terroristákat vádolják

Az orosz hatóságok Csecsenföldön aktív nemzetközi terrorhálózatok számlájára írták az észak-oszétiai vérfürdőt és az elmúlt fél hónap többi terrorakcióját (köztük egy kettős repülőgép-robbantást és egy moszkvai öngyilkos merényletet). Egyben feltételezték, hogy Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető és Samil Bászájev iszlám szélsőséges milíciavezér áll azok hátterében, de bizonyítékokkal nem szolgáltak.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tízmillió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki megbízható informácókat szolgáltat Bászájev és Maszhadov "semlegesítéséhez". A két "bandavezér hosszú évek óta embertelen terrorcselekményeket hajtott végre Oroszország területén" - áll az FSZB közleményében, részletezés nélkül.