Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Szeptember 11.: elmarasztalják az amerikai hírszerzést

2003.07.17. 16:38
Súlyos mulasztásokat és hiányosságokat ró fel az amerikai hírszerzésnek a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokról és a megakadályozásukra hivatott szervek munkájának fogyatékosságairól elkészült kongresszus jelentés.
A törvényhozás a The New York Times csütörtöki számának értesülése szerint bírálja az amerikai hírszerzést, amiért nem tudott beszivárogni az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáboraiba és nem tudta felderíteni, hogy milyen támadásokra készül a terrorhálózat.

A jövő csütörtökön megjelenő kilencszáz oldalas jelentés szerint a titkosszolgálatok nem tudtak közvetlen értesüléseket szerezni, ügynököket beépíteni vagy beszervezni, noha tudomásuk volt róla, hogy a terroristák egyesült államokbeli merényleteket terveznek.

A kongresszus két házának, a képviselőháznak és a szenátusnak a közös bizottsága hosszas vizsgálatot folytatott az ügyben. A jelentés a tervezettnél csak több hónappal később jelenhet meg, mivel a titkosszolgálatok követelésére egyes fejezeteit biztonsági megfontolásokból cenzúrázták.

Eleanor Hill, a kongresszusi vizsgálat koordinátora szerint a titkosszolgálatok a huzavonában nem mindig tudták keresztülvinni akaratukat. A jelentés "helytálló", és meglehetősen világos képet ad a történtekről - hangsúlyozta.