Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Elmarasztalták Hoon brit védelmi minisztert

2003.09.11. 14:01
Az iraki fegyverekről szóló kormányzati jelentéssel kapcsolatos szakértői aggályok elhallgatását állapította meg a második bizottsági jelentés is, amelyért Geoff Hoon a brit védelmi tárca vezetője a felelős. Hoon jövője ugyanakkor a Kelly-ügyet vizsgáló Hutton-bizottság októberre várt jelentésén múlik majd, állítják brit kormányzati források.
Geoff Hoon brit védelmi miniszter bizottsági meghallgatása során nem tárta fel teljes egészében a tavaly szeptemberben közzétett hírszerzési dosszié tartalmával kapcsolatos aggályokat, amelyeket a hírszerzési szolgálatok szakértői fogalmaztak meg, állapította meg a brit alsóház nemzetbiztonsági és hírszerzési bizottságának csütörtökön közzé tett jelentése.

A Kelly-ügy még hátra van

Hoon már hosszú hetek óta a bírálatok kereszttüzében áll; kérdéses ugyanis személyes szerepe a tárca néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadójával, David Kellyvel kapcsolatos kormányzati magatartásban.

Kelly a BBC tudósítójának, Andrew Gilligannek számolt be a kormány hírszerzési dossziéiról és azok kormányzati feltuningolásáról, amely alapján a törvényhozás végül megszavazta a háborút.

Kelly július közepén lett öngyilkos, éppen a hírszerzési dossziék ügyében folyó parlamenti vizsgálat kellős közepén, miután a kormány kiadta nevét a sajtónak, és inkvizítori stílusban kihallgatták a külügyi bizottság nyilvános ülésén.

Hoon jövője

Lord Hutton

A Kelly-ügyet Lord Hutton vezetésével független bírói testület vizsgálja; nem hivatalos londoni vélemények szerint Hoon tényleges kormányzati jövőjét e bizottság októberre várt jelentése döntheti el.

A kormány felmentve

A most nyilvánosságra került jelentés a kormány egészét felmenti ugyanakkor a hírszerzési információk manipulálásának vádja alól, és lényegében ugyanarra a eredményre jutott, mint néhány hete a külügyi bizottság, amely szintén vizsgálta a hírszerzési adatokkal kapcsolatos kormányzati magatartást.

A jelentés azt állapította meg, hogy jóllehet az egy éve közzétett hírszerzési csomag egyes elemeit - főleg a 45 perces bevetési készültségről szólót - a kormány indokolatlanul túlhangsúlyozta, a dossziét nem manipulálták.

Ez utóbbi vád alól a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság felmentette a kormányt, de azt megállapította csütörtökön közzétett jelentésében, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségéről szóló kitétel, amely a tavaly szeptemberi hírszerzési dosszié központi - és legvitatottabb - eleme volt, nem segítette elő a helyzet valós megítélését.