Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elárasztotta Irakot a pornó

2003.09.11. 13:13
Üresen üzemelnek azok a mozik Irakban, ahol nem pornófilmet adnak. A sokévi tiltás után hirtelen jött szabadság és a központi szabályozás hiányának eredménye, hogy a mozik programjában szinte kizárólag szex- és pornófilmek szerepelnek.
Szaddám bukása után néhány hónappal elárasztották Irak filmszínházait a pornófilmek, számolnak be helyi tudósítók.

Egy kis romantika

Az iraki mozisok a rezsim bukása után a korábban tiltott szexfilmekre jelentkező tömegigényt azért tudják maradéktalanul kielégíteni, mivel egyelőre semmiféle szabályozás nincs arra nézvést, mikor, milyen típusú filmeket lehet levetíteni.

A városi mozik minden este megtelnek a romantikus jelzővel ellátott filmekre érkező férfiakkal, az amerikai színésznők plakátjait - akik az irakiak számára szokatlanul lengén öltözöttnek számítanak - pedig kisebb csoportok állják körül városszerte.

Tiltás után szabadon

Szaddám Huszein regnálása idején tiltott volt a szex- és pornófilm Irakban, ezért az ilyen filmeket csak a legnagyobb titokban terjesztették. Akit azon kaptak, hogy szexfilmet néz vagy terjeszt, több hónapos börtönbüntetésre számíthatott.

#alt#
Piac Bagdadban fotó: EPA

A rendszer gyors összeomlása után a viharos gyorsasággal liberalizálódó országban egyik napról a másikra jelentek meg a mozik programjában a pornófilmek, amelyekre mintegy ezer iraki dinárért (110 forint) lehet jegyet váltani.

A mozinak néző kell

Bár nincs ínyére a dolog mozitulajdonosoknak sem, ha meg akarnak élni, nincs más választásuk, ezeket a filmeket kell műsorra tűzniük, amíg ugyanis a korábban megszokott amerikai és arab filmeket vetítették, csak félig teltek meg a nézőterek.

"Teljesen elkeseredtünk amiatt, hogy ilyen képeket kell bemutatnunk, mivel ez a mozi mindig jó filmeket vetített. Ha viszont nem ezt tesszük, nem tudjuk fizetni a rezsit, a béreket" - panaszkodik az egyik mozitulajdonos, aki többekkel együtt arra vár, hogy az új iraki kormány intézkedjen a korhatáros filmekről.

Az iszlám is tiltja

Megoldatlan problémát jelent továbbá, hogy a kérdés az iraki társadalmat erősen megosztja. Az iszlám vallásúak elítélik és tiltott dolognak tartják a pornót. Így történhetett meg például, hogy a síiták déli központjában, Bászrában be kellett zárni a mozikat, miután egy férfi fenyegetőzni kezdett, hogy a mozi előtt gyújtja föl magát, ha nem szedik le a műsorról a pornófilmeket. A mozik két hét elteltéve újra kinyitottak, és visszatértek a háború előtti kínálathoz.

"Egy ilyen hatalmas váltás, mint amilyen velünk történt, olyan mint egy árvíz. Először a szemetet és a hordalékot hozza el, de majd megérkezik a tiszta víz is. Szaddám idején a tiltásé volt a főszerep, nekünk viszont a meggyőzést kell választanunk" - mondja egy Bagdadban élő szunnita pap, akitől pár méterre az Az igazi nemi erőszak című filmet vetítik éppen teltházzal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!