Árpád
-2 °C
4 °C

Megszüntetnék a francia áruk bojkottját

2003.09.18. 10:32
A nemzetközi egység érdekében a francia áruk bojkottjának feladására szólít egy amerikai republikánus képviselő. Több párttársa szerint a franciák ugyanolyan arrogánsak mint régen, ezért nem változtatják meg álláspontjukat.
Amerikának minden segítségre szüksége van, ezért eljött az idő, hogy lenyeljük büszkeségünket és visszaadjuk a franciáknak a sült krumplijukat, mondta az amerikai képviselőház egyik republikánus tagja, írja az AP.

Amerikai életekbe és milliárdokba kerül

Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában az iraki háborút kategorikusan ellenző franciák megvétózták az amerikaiak javaslatát, számos republikánus politikus és konzervatív érzelmű médiaszemélyiség a francia áruk elleni vétóra szólított fel, amelynek hatására az éttermek egy része - a Képviselőházban találhatók is - eltűntették kínálatukból a francia termékeket (borok, sajtok), a francia sült krumplit pedig szabadság sült krumplira nevezték át.

"Bush elnök minden pártot arra bíztat, tegyék félre a 'múlt vitáit'. A nemzetközi egyetértés megteremtésének késlekedése további amerikai életekbe, valamint az adófizetők dollármilliárdjaiba kerül majd" - írta a képviselőház újságjában, a Roll Callban a texasi republikánus, Sheila Jackson Lee.

Barátkozzunk a franciákkal

"Erőfeszítéseink , hkezdete lehetneogy újra a tradicionális, 'amerikai' nevükkel vezetnénk fel a bojkottált francia termékeket a képviselőházi ebédlők és kávéházak étlapjaira" - írja Lee.

Lee ezzel Irak kapcsán korábban többször bírált külügyminiszter, Colin Powellt támogatására szólított fel, akinek újra az ENSZ Binztosági Tanácsát kell meggyőznie az amerikai érdekről, vagyis a kudarcot valló iraki biztonság nemzetközi megoldásáról. Lee hozzátete, hogy az elnök főszakácsa több hónapos hallgatás után bevallotta, a Fehér Ház étrendjéből sosem vették ki a francia bort vagy sajtot.

A franciák ugyanoly rosszak most is

Lee cikkét nem fogadta általános lelkesedést a republikánusok körében, akik most sem látják a franciákat kevésbé "arrogánsnak", mint korábban. Franciaország ugyanis most is magas árat szab szavazatáért az ENSZ BT-ben.

"Ugyanolyan arrogánsak és destruktívak most, mint akkor; nem látok változást" - jelentette ki egy republikánus politikus, aki elkötelezett harcosa a 'szabadság sült krumpli'-nak.

Ney szerint nagyon eredeti ötlet volt az élelmiszerháború beindítása, és sok embernek komolyan jelentett valamit a republikánus politikusok által feltüzelt franciaellenes hangulat.

Hazafias érzelmek

"Az egész felvetés csapataink támogatásáról szólt, és a kongresszus hazafias érzelmei nem csitultak, valamint a franciák álláspontja sem változott" - nyilatkozta Ney harcostársa, az észak-carolinai Walter Jones.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?