Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szaddám Huszein újra szólt

2003.09.17. 17:21
Szaddám Huszein újra az amerikaiak elleni harcra szólította fel az irakiakat. A felvételt az al-Arabija tévétársaság adta le. A korábban előkerült felvételekről valószinüsíthető, hogy valóban a volt iraki elnök szerepelt rajtuk.
Egy arab televízió újabb felvételén lehet látni Szaddám Huszeint, az elűzött iraki diktátort vagy annak hasonmását. Az al-Arabija dubai tévé felvételén a volt elnök felszólítja népét, indítsanak szent háborút az Irakban állomásozó amerikai erők ellen, valamint támogassák pénzzel az ellenállási mozgalmakat.

Ó, harcosok!

Szaddám az Egyesült Államok hadseregének azonnali kivonulását követeli, és azzal fenyeget, hogy különben katasztrófális csapást mérnek rájuk. Az ENSZ-et felszólítja, ne támogassa a háború jóváhagyását.

A BBC Közel-Kelet-szakértője szerint a tizennégy perces felvételen hallható hang be volt ugyan rekedve, de mondanivalójában igen hasonló volt Huszein szokásos üzeneteihez, kivéve az ENSZ-ről szóló részt. A szakértő szerint ezzel jelezték, hogy a felvétel nemrégiben készült.

"Ó harcosok, férfiak és nők! Szorítsátok meg a hurkot Amerika nyaka körül, és támadjatok rájuk. Legyen dzsihád minden szempontból" - idézi felvételt a BBC.

Valószínüleg hitelesek

Számos, állítólag Huszeint tartalmazó videofelvétel látott napvilágot az elmúlt hetekben, amelyeknek hitelességéről az amerikai hatóságok többé-kevésbé pozitívan nyilatkoztak. Ugyanakkor teljes biztonsággal a rossz minőség alapján nem tudták megmondani, valóban Huszein a beszél-e rajtuk.

Az al-Arabija televízió úgy nyilatkozott, a felvételt szerdán bagdadi irodájukba adták le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!