Szilárda
-4 °C
2 °C

DNS-vizsgálat a Lindh-gyilkosság ügyében

2003.09.18. 19:02
A svéd rendőrség már tudja, de nem hozza egyelőre nyilvánosságra, hogy a Lindh-gyilkosság egyik gyanúsítottjáé-e a gyilkosság helyszínén talált DNS-minta. Az óvatosság oka, hogy a rendőrség szerint a közvélemény a sajtó hathatós közreműködésével már eldöntötte, hogy az őrizetben lévő férfi a külügyminiszter gyilkosa. Lindhet pénteken temetik.
A svéd rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy megkapták annak a 35 éves férfinak a DNS-mintáit, akit kedd éjszaka vettek őrizetbe Anna Lindh svéd külügyminiszter meggyilkolásának gyanújával, a DNS-vizsgálat eredményét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

"Birtokunkban vannak a vizsgálati eredmények, az ügyész azonban azt kérte, hogy egyelőre ne fedjük fel, milyen eredményt kaptunk" - mondta Lars Groenskog, a stockholmi rendőrség szóvivője.

A közvélemény eldöntötte

"A jelek arra vallanak, hogy a közvélemény sajnos már eldöntötte, hogy az őrizetben lévő férfit gyilkosnak tekinti, az igazság azonban az, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy ő-e a tettes" - tette hozzá.

Ahhoz, hogy a gyanúsítottat továbbra is őrizetben tarthassák, az ügyészségnek pénteken délig hivatalosan kérelmezniük kell azt a bíróságnál, jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

A stockholmi rendőrség lemondta a csütörtökre, illetve péntekre tervezett sajtóértekezleteit, arra hivatkozva, hogy nincs olyan új információ, amit közölni akarnának.

A sajtó élve boncol

A 35 éves csavargó ügyvédje csütörtökön emlékeztetett arra, hogy a férfi tagadta, hogy köze volna külügyminiszter meggyilkolásához. Az ügyvéd bírálta a sajtót, amely szerinte élve boncolta védencét, anélkül, hogy bármilyen bizonyítéka lett volna bűnösségére.

A meggyilkolt külügyminiszter asszony gyászszertartására pénteken délelőtt 11 órakor kerül sor a stockholmi városházán, a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette.

A számos magas rangú külföldi vendég részvételével tartandó szertartást egyenes adásban közvetíti nem csak a svéd, de a szomszédos Finnország és Norvégia állami televíziója is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!