Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Berlusconit kitünteti egy zsidó szervezet

2003.09.18. 20:45
A Rágalmazás Elleni Liga zsidó szervezet kitünteti Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, aki nemrégiben jóindulató embernek nevezte Mussolinit. A Liga az Amerikát támogató olasz politikával magyarázza a döntést, és szépséghibás jóbarátnak nevezi Berlusconit.
Kitünteti az olasz miniszterelnököt jövő héten az antiszemitizmus és vallási fanatizmus ellen harcoló amerikai szervezet, a Rágalmazás Elleni Liga (Anti-Defamation League) annak ellenére, hogy Silvio Berlusconi a napokban nagy felzúdulást keltett azzal a kijelentésével, amelyben úgy próbálta beállítani Benito Mussolini egykori fasiszta diktátort mint jóakaratú embert, aki sohasem ölt meg senkit.

Berlusconi jó barát

"Többen is felhívtak, hogy nem mondom-e le a vacsorát" - mondta el az AP amerikai hírügynökség római tudósítójának érdeklődésére Abraham Foxman, a New York-i központú zsidó szervezet országos igazgatója, aki kedden készül átadni a szervezet "Érdemes Államférfi Díját".

#alt#
Joschka Fischer és Silvio Berlusconi
fotó: EPA

"A válaszom az, hogy nem. Berlusconi barát, jó barát. Csak egy kicsit szépséghibás barát" - fogalmazott Foxman New Yorkból telefonon adott nyilatkozatában.

és jó szövetséges

Magyarázatul elmondta, hogy a zsidó közösség több vonatkozásban is nagyra értékeli Berlusconi politikáját, így például az Egyesült Államoknak az Irak és a terrorizmus elleni vívott háborúhoz nyújtott támogatását, valamint Izraelhez való viszonyulását. Ami viszont Mussolinivel kapcsolatos megjegyzését illeti, azt Foxman sajnálatos baklövésnek minősítette.

A díj odaítélése az AP szerint jól mutatja, mennyire vegyes érzelmeket vált ki az olasz politikus, aki egyfelől határozottan támogatja Izraelt, másfelől időről időre kínos megjegyzéseket tesz a nyilvánosság előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!