Piroska
3 °C
3 °C

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Szlovákiában

2002.09.22. 16:11
Alig néhány órával a szlovákiai választási eredmények közzététele után a parlamentbe bejutó erők jobboldali pártjai máris tárgyalni kezdtek egymással, hogy egy kormánykoalíció kialakításának lehetőségeit körvonalazzák.
Megkezdődtek a koalíciós tágyalások Szlovákiában.

A legesélyesebb koalíció

A legmarkánsabb és legesélyesebb törekvésnek egy jobboldali koalíció kialakítása látszik. Az SDKÚ, az MKP, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és az Új Polgárok Szövetsége (ANO) közösen mindössze 78 parlamenti képviselő támogatását tudná szavatolni, az abszolut többséghez szükséges 76 mandátumhoz képest. Ez törékeny és igen sérülékeny koalíció lenne, ezért valószínű, hogy megszólítják a miniszterelnöki székre pályázó Robert Ficot, a SMER (Irány) elnökét is, aki 25 képviselőjével erősítené a kormányt, amely egyedül ebben a felállásban bírna az úgynevezett alkotmányos - kétharmados - többséggel.

Fico azonban egyelőre azt nyilatkozza, hogy tőle az ellenzéki pozíció sem idegen. Ha mégis az ellenzéki padsorokba kerül, akkor a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS-LS) 36 és a parlamentbe bejutott ortodox kommunisták pártjának (KSS) 11 képviselőjével, no meg saját pártjának 25 mandátuma birtokában alkotná majd az ellenzéket.

Kormányfői kérdőjelek

A miniszterelnöki szék megtartásának ambíciói az eddigi kormányfőtől, Mikulás Dzurindától sem idegenek. Kérdés, melyik esélyes számíthat nagyobb támogatásra, esetleg melyik hajlandó a másik javára visszalépni. Egy harmadik személy is számításba jöhet, de ezzel kapcsolatosan még az ötlet szintjén sem merültek fel nevek. Elképzelhető, hogy a többiek Ficóék csendes támogatásának reményével is beérik.

Rudolf Schuster államfő többször kinyilvánította: annak ad megbízást, aki írásban tudja szavatolni, hogy hetvenöt képviselőt tud maga mögé felsorakoztatni és ő a hetvenhatodik. Schuster a választások eredményeinek ismeretében kijelentette: számra azok nem meglepőek, s olyan koalíciónak ad megbízást, amelyik megfelel az ismert feltételeknek. Hozzátette: tekintettel a Szlovákia szempontjából sorsdöntő prágai NATO-csúcs közelségére, semmiképpen sem lesz az ország jövőjének kerékkötője. Schuster szavai úgy értelmezhetők, hogy a Nyugat számára szalonképtelen Vladimír Meciarnak nem sok esélye lehet arra, hogy kormányt alakítson.

Magyarok

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Magyar Koalíció Pártja nélkül nem lehet kormányt alakítani, de egyszersmind köztudott, hogy a szlovák partnerek ódzkodnak a magyaroktól, kivált azért, mert nem tudják, hogy az MKP teljesítetlen követeléseiből mennyit tart a jövőben is időszerűnek. Ismeretes, hogy az MKP négyéves kormányzati részvétele mellett sem jött létre az önálló magyar egyetemi kar, hogy a nevesítetlen földek ügyében sem volt előrelépés, nem beszélve a közigazgatási reform kudarcairól, arról, hogy nem jöhetett létre magyar többségű megye és a magyarok második világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok kérdése mennyire felborzolja a szlovák és cseh politikai hangulatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!