József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megszavazta Timosenko utódját az ukrán parlament

2005.09.22. 13:28
Második kísérletre csütörtökön megszavazta az ukrán rada a szeptember elején feloszlatott ukrán kormány fejének, Julija Timosenko utódának Juirj Jehanurovot, aki az egyre kevsébé kedvelt Viktor Juscsenko elnök közeli bizalmasának számít.
Jóváhagyta az ukrán parlament csütörtökön Jurij Jehanurov jelölését az ország miniszterelnökének posztjára.

#alt#
Timosenko utóda Jehanurov (Fotó: Rada)
Viktor Juscsenko elnök jelöltje 289 támogató szavazatot kapott a 450 tagú törvényhozásban. Jehanurov, aki a hét elején tartott első parlamenti szavazást még elbukta, Julija Timosenkot váltja a kormány élén. Az államfő szeptember 8-án korrupció gyanúja miatt menesztette a kormányt.

A keddi voksolást, amelyen Jehanurov mindössze 223 szavazatot kapott, megfigyelők Juscsenko vereségeként értékelték. A csütörtöki parlamenti ülésen az államfő is részt vett, és a voksok összeszámlálása után szívélyesen gratulált az új miniszterelnöknek.

Janukovics emberei is segítettek

A sikerhez szükség volt a tavalyi elnökválasztáson Juscsenkóval szemben alulmaradt jelölt, Viktor Janukovics pártja képviselőinek szavazatára is. Utóbbiak ötven vokssal járultak hozzá a 226 szavazatnyi küszöb túllépéséhez.

Jehanurov közgazdász végzettségű, mérsékelt és pragmatista politikus hírében áll, ugyanakkor Juscsenko közeli bizalmasának is számít. A Timosenko-kormány leváltása óta megbízott miniszterelnökként irányította a kormányzati munkát.

A kormányváltás ellenére, vagy éppen azért mélyponton van a "narancsos forradalom" központi figurájának, Viktor Juscsenko elnöknek a népszerűsége, már csak az ukrán választók 18 százaléka szavazna rá, miközben Timosenkónak tovább nőtt népszerűsége.

Felbomlott a szövetség

Bár Timosenko és Juscsenko még szerdán is nyilvánosan eljátszott a gondolattal, hogy a közeledő parlamenti választásokon egy szövetségbe tömörülnek, és elássák a csatabárdot. Elemzők szerint erre kevés az esély, mivel Timosenkónak már nagyobb az esélye önállóan a győzelemre, miközben Juscsenko rendszerét egyre inkább a megbuktatott Leonyid Kucsmáéhoz szokták hasonlítani - éppen a változatlan korrupció miatt.