Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták a New York Times kínai munkatársát

2004.09.24. 11:16
Az amerikai lap pekingi kiadása szeptember elején elsőként számolt be a hadsereg irányításának élén történt váratlan személycseréről. A sztori megjelenése után egy héttel őrizetbe vették a lap egyik kínai munkatársát, de részleteket nem közöltek. A Times az amerikai külügyhöz fordult.
Az amerikai lap pekingi irodájának dolgozó Zhao Yant még a múlt héten, szeptember 17-én csukták le, de a hatóságok nem adtak hivatalos tájékoztatást a letartóztatás okáról, csupán Zhao családját értesítették, miszerint a gyanúsított "államtitkokat szolgáltatott ki külföldieknek".

A Times pekingi kiadása szeptember 7-én két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva tudósított arról, hogy a kommunista kormány katonai bizottságának élén álló Csiang Cö-Min (Jiang Zemin) váratlanul felajánlotta, hogy a fiatal Hu Jintao (Hu Csin-Tao) számára átadja a katonai bizottság elnöki székét.

Ez volt a legutóbbi eset, hogy egy idősebb pártvezető nálánál fiatalabb generációhoz tartozónak adja át a kormányrudat a kínai kommunista vezetésben lezajló lassú reformok szellemében. A döntés meglepetésként hatott a külföldi elemzőkre, akik a hadsereg vezetése élén nem vártak változást.

Nem írhatnak külföldi lapba

A Kínában működő külföldi lapok esetében gyakori, hogy kínaiakat alkalmaznak munkatársként, akiket ugyan törvény tilt el attól, hogy a külföldi sajtótermékekben publikáljanak, de alkalmazzák őket adatgyűjtésre és információszerzésre.

Letartóztatása előtt Zhaót felkeresték a nemzetbiztonsági minisztérium munkatársai, és arról érdeklődtek, honnan szerezte az informciókat Jiang visszavonulásáról. Erről Zhao egyik barátja számolt be, akinek Zhao azt is elmondta, nem ő szolgáltatta ki az információkat a Timesnak.

A kínai vezetés előtt nem ismeretlen Zhao május óta dolgozott a Timesnál mint tudósítóasszisztens. Korábban a China Reform magazinnak dolgozott, ahol többek között a földművesek elleni hatosági erőszakról írt tudósításokat. Zhao három évet töltött börtönben is, miután a kilencvenes évek második felében megalapította a Kínai Demokratikus Pártot.

Újra szigorítanak

Az amerikai lap külpolitikai szerkesztője az AP kérdésére elmondta, az újság sem tud részleteket, de az ügyben az amerikai Fehér Házhoz és a külügyminisztériumhoz fordultak. Susan Chira közölte, a helybeli munkatársaknak sosem kell felelősséget vállalniuk a lapban közölt tartalomért, erre különösen figyelnek.

Zhao letartóztatása egybe esik a Kínában az utóbbi időben újra megszaporodó lapbeszüntetésekkel. Legutóbb egy magazint tiltottak el a publikálástól, amiért Kína szövetségesét, Észak-Koreát kritizálta; de betiltottak egy népszerű portált is, amely a vezetés számára érzékeny témának számító szociális és külpolitikai kérdésekről nyitott fórumot.