Gusztáv
3 °C
6 °C

Letartóztatták a New York Times kínai munkatársát

2004.09.24. 11:16
Az amerikai lap pekingi kiadása szeptember elején elsőként számolt be a hadsereg irányításának élén történt váratlan személycseréről. A sztori megjelenése után egy héttel őrizetbe vették a lap egyik kínai munkatársát, de részleteket nem közöltek. A Times az amerikai külügyhöz fordult.
Az amerikai lap pekingi irodájának dolgozó Zhao Yant még a múlt héten, szeptember 17-én csukták le, de a hatóságok nem adtak hivatalos tájékoztatást a letartóztatás okáról, csupán Zhao családját értesítették, miszerint a gyanúsított "államtitkokat szolgáltatott ki külföldieknek".

A Times pekingi kiadása szeptember 7-én két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva tudósított arról, hogy a kommunista kormány katonai bizottságának élén álló Csiang Cö-Min (Jiang Zemin) váratlanul felajánlotta, hogy a fiatal Hu Jintao (Hu Csin-Tao) számára átadja a katonai bizottság elnöki székét.

Ez volt a legutóbbi eset, hogy egy idősebb pártvezető nálánál fiatalabb generációhoz tartozónak adja át a kormányrudat a kínai kommunista vezetésben lezajló lassú reformok szellemében. A döntés meglepetésként hatott a külföldi elemzőkre, akik a hadsereg vezetése élén nem vártak változást.

Nem írhatnak külföldi lapba

A Kínában működő külföldi lapok esetében gyakori, hogy kínaiakat alkalmaznak munkatársként, akiket ugyan törvény tilt el attól, hogy a külföldi sajtótermékekben publikáljanak, de alkalmazzák őket adatgyűjtésre és információszerzésre.

Letartóztatása előtt Zhaót felkeresték a nemzetbiztonsági minisztérium munkatársai, és arról érdeklődtek, honnan szerezte az informciókat Jiang visszavonulásáról. Erről Zhao egyik barátja számolt be, akinek Zhao azt is elmondta, nem ő szolgáltatta ki az információkat a Timesnak.

A kínai vezetés előtt nem ismeretlen Zhao május óta dolgozott a Timesnál mint tudósítóasszisztens. Korábban a China Reform magazinnak dolgozott, ahol többek között a földművesek elleni hatosági erőszakról írt tudósításokat. Zhao három évet töltött börtönben is, miután a kilencvenes évek második felében megalapította a Kínai Demokratikus Pártot.

Újra szigorítanak

Az amerikai lap külpolitikai szerkesztője az AP kérdésére elmondta, az újság sem tud részleteket, de az ügyben az amerikai Fehér Házhoz és a külügyminisztériumhoz fordultak. Susan Chira közölte, a helybeli munkatársaknak sosem kell felelősséget vállalniuk a lapban közölt tartalomért, erre különösen figyelnek.

Zhao letartóztatása egybe esik a Kínában az utóbbi időben újra megszaporodó lapbeszüntetésekkel. Legutóbb egy magazint tiltottak el a publikálástól, amiért Kína szövetségesét, Észak-Koreát kritizálta; de betiltottak egy népszerű portált is, amely a vezetés számára érzékeny témának számító szociális és külpolitikai kérdésekről nyitott fórumot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!