Szilárda
-4 °C
3 °C

Egész várost vásároltak kiképzésre

2004.09.27. 20:07
Helikopterleszálló-pálya, rodeó, uszoda várja azokat, akiket egy újonnan vásárolt szellemvárosban fognak kiképezni a terroristamerényleteket követő mentési feladatokra az Egyesült Államokban. A nemzetvédelmi minisztérium ötmillióért vette a várost, és húszmilliót fog a képzésre költeni.
Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal egy egész várost vásárolt meg, hogy terroristaellenes kiképzéseket tartson benne, éresült a New York Times.

A Playas nevű város az Egyesült Államok délnyugati részén, Új Mexikó állam területén fekszik, a tárca pedig ötmillió dollárt fizet érte a Phelps Dodge bányászattal foglalkozó cégnek, ami a hetvenes években fogott építéséhez.

A ma már jórészt elnéptelenedett városnak valaha ezer, ma már csak ötven lakója van. A szellemvárosban a terroristamerényletek utáni mentési feladatokra küldendő alakulatok fognak szimulált öngyilkos merényletekkel, antraxtámadással és vízmérgezéssel gyakorolni.

Fényűző szellemváros

Bár a város a helyi rézkohó bezárása után kihalt, mégsem a mexikói határnál megszokott szellemvárosok sorába tartozik. Az alapítók ugyanis rodeó- és bowlingpályát, repülőteret, helikopterleszállópályát, lövészetre alkalmas helyet és uszodát is építettek.

A nemzetvédelmisek programját a helyi új mexikói műszaki intézet fogja felügyelni, a helyi lakosokat pedig bevonják a projektbe. Az intézet egyébként nem először foglalkozik terroristaellenes harccal, az 1995-ös oklahomai szövetségi intézet ellen elkövetett merénylet óta mintegy kilencvenezer embert képzett ki. A mostani képzésre húszmillió dollárt költ a nemzetvédelmi tárca.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!