Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Merényletterv a párizsi reptér ellen

2005.09.27. 14:22
Kilenc börtönviselt iszlám szélsőségest vettek őrizetbe a francia fővárosban, akik nagy szabású terrormerényletet akartak elkövetni párizsi célpontok ellen. A főszervező korábban hét és fél évet ült egy 1995-ös merénylet miatt.
A párizsi repülőtér, a metró és a kémelhárítás igazgatósága ellen tervezett merényletet az a kilenc feltételezett iszlámista terrorista, akit a francia főváros környékén és Normandiában végrehajtott kiterjed razzia során hétfőn vett őrizetbe a francia rendőrség.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a francia napilapok keddi beszámolója szerint a letartóztatott személyek az Algériában tevékenykedő terrorszervezet, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) tagjai.

Jól ismerték már a főszervezőt és társait

A francia titkosszolgálat már 2003 februárja óta figyelte a terrorista sejtet, miután annak feltételezett vezetőjét, az 1995-os párizsi merényletsorozat kitervelésért 1998-ban elítélt Safé Bouradát büntetésének letöltése után kiengedtek a börtönből.

A 35 éves terrorista analfabéta szülőktől Franciaországban született, és eredeti foglalkozása nevelőtanár. Filozófia és történelemszakon végzett a dijoni egyetemen, a francia Szocialista Párt (PS) aktivistája volt, mielőtt a kilencvenes évek elején az iszlám felé fordult volna.

A nyolc halálos áldozattal és 250 sérüléssel járó párizsi merényletért letöltött hét és fél év szabadságvesztése után Bourada új csoportot szervezett olyan személyekből, akiket a rendőrség már ismert; köztörvényes büntetetteket követtek el, vagy részt vettek iszlámista szervezetekben.

A csoport tagjai rendszeresen utaztak Szíriába, Algériába és Egyiptomba. Bourada 2004-ben fél évet töltött Kairóban, és néhány nappal hétfői őrizetbe vétele előtt tért haza Törökországból.

Az al-Kaidának szolgál az északi-afrikai terrorszervezet

A GSPC - amellyel Bourada szoros kapcsolatot ápolt - korábban az észak-afrikai országban a legnagyobb iszlámista terrorcsoportnak számított, később azonban meggyengült, és ekkor - titkosszolgálati közlés szerint - szolgálatait felajánlotta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak, és azóta külföldön is merényleteket tervez.

A francia rendőrség négy napig tarthatja őrizetben kémelhárítás központjában a kilenc feltételezett terroristát, akik közül a rendőrségi források szerint többen is értenek robbanószerkezetekhez.

Sarkozy: nagy a terrorveszély

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter egy hétfőn este sugárzott tévéműsorban a franciaországi terrorveszélyt nagyon magas fokozatúnak nevezte.

A francia rendőrségnek az utóbbi években már többször sikerült lelepleznie iszlámista terrorsejteket, és így megakadályoznia 1998-ban a Franciaországban rendezett labdarúgó-világbajnokság idején és 2000-ben a strasbourgi katedrális és karácsonyi vásár ellen tervezett terrortámadásokat.