Oszkár
20 °C
29 °C

Halálra ítélhetik a szeptember 11-e miatt gyilkoló férfit

2003.10.01. 16:46
Gyilkosságért ítélnek el egy férfi az Egyesült Államokban, aki a 2001. szeptember 11-ei támadások után bosszúból megölt egy általa arabnak hitt háromgyermekes indiai származású férfit.
A terrortámadásokért a muzulmánokat vádoló Frank Silva Roque szeptember 15-én az Arizona államban található Mesa város egyik benzinkútjánál lőtte agyon a tulajdonost, Balbir Singh Sodhit. Roque-ra halálbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Hajtóvadászatot rendezett

Roque, miután megölte az indiait, több lövést adott le egy libanoni származású férfira is ugyancsak egy benzinkútnál, majd megtámadta egy afganisztáni család házát is.

Az elítélt ügyvédei azzal védekeztek, hogy Roque nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor, nem tudta különválasztani egymástól a jót és a rosszat. Védekezésül hozták fel azt is, védencük azelőtt nem tett tanúbizonyságot arról, hogy rasszista lett volna.

Az ügyész ezzel szemben azzal érvelt, hogy Roque bosszúból és előre megfontoltan követte el tettét, és bár a turbános szikh vallású Sodhiról valóban azt hitte, hogy muzulmán, ez nem jelenti azt, hogy beszámíthatatlan lett volna.

Megsokszorozódtak a faji alapú bűncselekmények

A szeptemberi terrortámadások után megszaporodtak a muzulmánok elleni támadások az Egyesült Államokban, a közvélemény egy része ugyanis általában az iszlám hitűeket vádolta a terrortámadások elkövetésével.

Az arabok és muzulmánok ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma a tizenhétszeresére ugrott 2001-ben az FBI adatai szerint. Míg 2000-ben 28, addig 2001-ben 481 esetben követtek el faji gyűlölet miatti erőszakot az országban.