Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Betiltják az alkoholt a cseh parlamentben

2003.10.03. 12:46
Megtiltották az alkoholos italok árusítását a cseh képviselőházban, mert egy ellenzéki képviselő a múlt héten úgy berúgott, hogy képtelen volt részt venni több fontos szavazáson. A képviselő cáfol, és azt állítja, azért nem szavazott, mert nem értett egyet saját pártjával. Az ellenzék képviselőjének leitatásával vádolta meg a kormánykoalíciót.
"Ez így már nem mehet tovább. Ezért házelnöki tisztségemből kifolyólag a mai nappal kezdődően megtiltottam bárminemű alkohol árusítását a parlamenti büfékben. Alkoholt ezentúl csak a parlamenti vendéglőben lehet fogyasztani" - közölte pénteken Lubomír Zaorálek, képviselőházi elnök.

Megivott négy-öt decit

Petr Kott
Petr Kott, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője elismeri ugyan, hogy "megivott négy-öt féldecit", de határozottan tagadja, hogy a múlt pénteken részegség miatt hiányzott volna a szavazásról.

"Mások is isznak a munkahelyükön, hogy oldják a nagy feszültséget. Nem tagadom, megittam négy-öt felest, de a szavazáson azért nem vettem részt, mert becsületes akartam maradni, s nem akartam nyíltan ellenkezni pártom döntésével, hogy szavazzunk a reformtörvények ellen. Én néhányat ugyanis jónak tartok, s támogatnék" - mondta Kott, aki csak csütörtökön jelent meg ismét a nyilvánosság előtt.

Az arcán és a fején jól látható sebeket pedig azzal magyarázta, hogy beteg volt az elmúlt napokban, s amikor a pincébe ment elszédült és leesett, ezért a zúzódások. Szomszédjai viszont állítják, hogy nem betegség, hanem részegség miatt esett le a lépcsőkön Kott.

Lemondatják

A polgári demokraták a botrány kapcsán felszólították Kottot, hogy mondjon le, s távozzon a képviselőházból. Ő azonban erre nem hajlandó, s mandátumát pedig senki sem veheti el. Az ODS erre jelezte: a jövő héten Kottot mindenképpen kizárják a képviselői csoportból.

Leitatták

Az ügy ugyanakkor a politikai pártok között is éles szóváltást idézett elő. Petr Necas, a polgári demokraták alelnöke megvádolta a kormányzó szociáldemokratákat, hogy szándékosan - mintegy a biztonság kedvéért - itatták le Kottot ismervén annak gyengéit. "Ez szemenszedett hazugság. Én Kottal nem ittam" - jelentette ki Petr Ibl, a szociáldemokrata frakcióelnök. Néhány szociáldemokrata honatya azonban állítólag mégis társa volt Kottnak a csütörtök esti italozásban.

A 200 tagú képviselőházban ugyanis nagyon szoros az erőviszony - a kormányoldalnak 101, az ellenzéknek 99 képviselője van -, s ebben a helyzetben minden képviselő mezváltása igencsak befolyásolhatja az erőviszonyokat.

Zeman is sokatt ivott

Az alkohol egyébként nem új téma a cseh képviselőházban s politikában. Közismert például, hogy Milos Zeman volt kormányfő és parlamenti házelnök igencsak kedvelte a becherovkát és a sört. A közszolgálati televízió az elmúlt években több olyan képviselőt is lencsevégre kapott a parlamentben és bemutatott a nagyközönségnek, akik járása és beszéde nem volt a legbiztosabb.

A folyó hét sem mentes a témától. Szerdán Eduard Zeman volt miniszter érkezett későn a parlamentbe. Azt állította fogorvosnál volt, s állítólag még forgalmi dugóba is került a városban. A sajtó azonban gyorsan azt is kiderítette, hogy az előző este Zeman utolsóként távozott egy születésnapi parlamenti partiról, s állítólag nem éppen biztos léptekkel...