Géza
-12 °C
-4 °C

Tervszerű áramszünetek Kubában

2004.10.04. 18:31
Május óta napi problémát jelent Kubának, hogy ellása magát energiával. A téli időszakra ezért rendkívüli takarékossági programot hirdetett meg Castro rendszere. Több üzemet bezárnak, csökkentik a munkaidőt és "tervszerű áramszünetek" következnek.
Rendkívüli áramtakarékossági intézkedéseket kényszerültek bevezetni a kubai hatóságok a karibi szigetországot sújtó energiahiány miatt.

A kubai munkaügyi és társadalombiztosítási minisztérium hétfőn Havannában közzétett rendelete üzemek leállítását és a munkaidő csökkentését is előirányozza az energiaínség enyhítése érdekében.

Kevesebb munkaidő

A hatóságok azokat az üzemeket, gyárakat állítják le, amelyek tevékenysége később felújítható lesz, és a kényszerű üzemszünet nem okoz károkat a berendezésekben. Szintén leállítják azon üzemeket, amelyek termékeit célszerű importcikkekkel kiváltani. Október 25-től jövő február végéig pedig félórával csökkentik a munkaidőt a szigetországban.

A kubai hatóságok szavatolták, hogy a csökkentett munkaidővel működő vállalatok alkalmazottainak kifizetik átlagbérüket, vagy segélyt folyósítanak számukra.

Az energiatakarékosság jegyében Kubában már bejelentették "tervszerű áramszünetek" bevezetését, és bezártak mintegy húsz éttermet. Ezen kívül a kubai kormány úgy döntött, hogy nem térnek át a téli időszámításra; Havanna reméli, hogy emiatt az esti órákban csökken az elektromos áram fogyasztása. Az iskolákban fél órával később kezdődik majd a tanítás.

Baleset az ország legnagyobb erőművében

Az áramhiány idén májusban kezdődött Kubában, miután súlyos baleset történt az ország egyik legnagyobb hőerőművében. A váratlan és tartós áramszünetek azonban egy hónappal ezelőtt különösen gyakorivá váltak.

A sorozatos áramszünetek elégedetlenséget keltenek a kubai lakosság körében. A kubaiak a kényelmetlenségekre és arra panaszkodnak, hogy az áramszolgáltatás hirtelen félbeszakadása súlyosan rongálja a háztartási elektromos berendezéseiket.