József, Bánk
-6 °C
0 °C

Letartóztatták az ETA politikai vezetőjét

2004.10.04. 11:57
Huszonegy terroristát letartóztatott, hétszáz kilogramm robbanóanyagot lefoglalt a francia és a spanyol rendőrség az ETA felszámolására indított nagyszabású hadműveletben a hétvégén.
Hétszáz kilogramm robbanóanyagot talált a francia rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet vasárnap elfogott tagjainak rejtekhelyein.

A francia Pireneusok több városában végrehajtott házkutatások során 400 kilogramm dinamitot és 300 kilogramm, a házilag készített pokolgépekhez használt kálium-klorátot, továbbá fegyvereket és lőszert talált a francia rendőrség, jelentette a spanyol belügyminisztérium.

Francia szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy sikerült lefoglalni a Spanyolország és Franciaország területén működő ETA fő fegyver- és robbanóanyag-arzenálját. A francia rendőrségnek idén áprilisban, a délnyugat-franciaországi Saint-Michelben végrehajtott nagyszabású razziája során már sikerült felfedezni és felszámolni az ETA egyik jelentős fegyverüzemét.

Családi vállalkozás

Vasárnap a délnyugat-franciaországi Salies de Béarnban a rendőrség letartóztatta az ETA politikai gépezetének évek óta keresett első számú vezetőjét, Mikel Albizu Iriartét és élettársát, Soledad Iparragirre Genetxeát. Az Antza fedőnevet használó 43 éves Iriarte hagyja jóvá a különböző terrorista cselekményeket, veszi fel a szervezet új tagjait, és dolgozza ki a baszk szakadárok ideológiáját.

Antza élettársa, ismertebb nevén An Boto valószínűleg a legmagasabb beosztást elért nő a terrorszervezetben, tizenöt ember meggyilkolásával vádolják. An Boto, akit a spanyol lapok a "halálosan elegáns" jelzővel szoktak illetni, akkor hagyott fel kommandójának irányításával, amikor megszületett első gyermeke. Nevét arról a hegyről kapta, ami egy baszk legenda szerint egy tűzisten lakhelye volt.

Újra kezdenék a merényleteket

A francia és a spanyol rendőrség által 2000 óta közösen előkészített nagyszabásű műveletben, francia rendőrségi adatok szerint 17, a spanyol belügyminisztérium szerint viszont 21 terroristát sikerült őrizetbe venni. A francia Pireneusokban eddig 7 fegyverraktárat találtak, de a rejtekhelyek felkutatása tovább folytatódik.

Az ETA két héttel ezelőtt fenyegette meg támadásokkal Madridot, és azóta két robbantást végre is hajtott, kisebb anyagi károkat okozva. A szervezet egyébként tizenhat hónapja nem követett el emberéletet követelő merényletet, ilyen a hetvenes évek eleje óta nem fordult elő.