Nem kapta meg Anna Frank a holland állampolgárságot

2004.10.05. 16:35
A holland törvények nem teszik lehetővé, hogy valaki halála után megkapja az állampolgárságot, ezért nem tettek kivételt a naplóját már Hollandiában, hollandul író zsidó lánnyal sem. Az ötletet egy, a legnagyobb hollandokat összeállító tévétársaság vetette fel.
Bár világhírűvé vált naplója szerint ez volt az egyik nagy kívánsága, nem kaphat posztumusz állampolgárságot Anna Frank, mivel az erről szóló kérelmet elutasította a holland igazságügyi-minisztérium.

#alt#
Anna Frank
A második világháború alatt Amszterdamban bujdosó, majd az utolsó hetekben meggyilkolt Anna Frank állampolgárságáért a KRO nevű kereskedelmi televízió lobbizott, miután összeállította a legnagyobb hollandok listáját, és arra a németországi születésű, de állampolgárságától megfosztott zsidó lány is felkerült.

A minisztérium azzal indokolta döntését, hogy bár szimpatikus a felvetés, de a törvény szerint lehetetlen valakinek halála után megadni a holland állampolgárságot.

Annyira holland, amennyire csak lehet

A döntés ellenére a KRO rajta hagyta listáján Anna Frank nevét, hangsúlyozva, hogy a tévénézők közül is rengetegen szavaztak rá. "Tudjuk, hogy nem volt holland, de a jelölő bizottság azt találta, hogy rengeteg tett a holland népért és az országért" - közölte a társaság szóvivője.

Az amszterdami Anna Frank múzeum sem sajnálkozik a miniszter döntése miatt. Mint azt a múzeum szóvivője elmondta, így is annyira holland Anna Frank, amennyire csak lehet, mivel naplóját hollandul írta.

A KRO jövő héten szűkíti listáját a tíz legnagyobb hollandra. A listán egyébként Anna Frank mellett szerepel még a holland függetlenség kivívásában legnagyobb szerepet játszó, 16. századi Orániai Vilmos, a labdarúgó Ruud Gullit és Johan Cruyff, a festő Rembrandt és Van Gogh, a holland Dreher Antal, Freddy Heineken, a humanista Erasmus.  • Hírek
  • Csok