Harmincegy halott az egyiptomi robbantásokban

2004.10.08. 15:11
Harmincegyen életüket vesztették, száznál is többen megsebesültek három egymást követő merényletben Egyiptomban. Egy eddig ismeretlen szélsőséges csoport a főként izraeli turisták körében népszerű üdülőhelyeket támadott a Sinai-félszigeten. Az első robbanásban egy tízemeletes hotel összeomlott, sokan rekedtek a romok alatt.
Tába városi Hilton szálló
Klikk a képre!
Harmincnál is több halálos áldozata lehet egy hármas merényletsorozatnak Egyiptomban. Egy eddig ismeretlen terroristacsoport közleménye szerint Ahmed Jaszin sejk, a Hamasz meggyilkolt vezetőjének halálát megbosszulandó autóba rejtett pokolgépet robbantott egy főként izraeliek látogatta egyiptomi hotelnél az Eilathoz közeli Taba városában. Az izraeli titkosszolgálatok az al-Kaidát gyanítják a robbantás mögött.

A szemtanúk beszámolói szerint a tízemeletes Hilton hotel nagy része összeomlott, sokan a romok alatt rekedtek. A mentőalakulatok szerint még van esély rá, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A Reuters jelentése szerint a romok alól élve mentettek ki egy izraeli asszonyt és az unokáját. Az idős nő később, a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

A szállodát az izraelben illegális szerencsejátékokra vágyó izraeliek látogatták, de a sérültek között európaiak is vannak. Nagy-Britannia két, Oroszország egy állampolgára halálát erősítette meg hivatalosan. A magyar Külügyminisztérium eddigi ismeretei szerint sem a halottak, sem a sebesültek között nem volt magyar állampolgár.

A robbanás sérültjeit izraeli mentők szállították az eilati kórházakba. A mozgásképes állapotban lévő sebesültek gyalog indultak neki a közeli izraeli határnak, jelentette a Guardian.

Tekintse meg képeinket!

A tabai robbanás után nem sokkal két kisebb robbanás volt Nueibában és Rasz al-Szultánban is. A két településen nincsenek nagy szálodák, csak bungalók, az áldozatok száma így itt jelentősen kevesebb. A Guardian értesülései szerint egy egyiptomi állampolgár életét vesztette, negyvenen megsebesültek.

"Testek tucatjai hevernek a földön, minden csupa vér" - számolt be egy szemtanú a merénylet utáni helyzetről a katonai rádiónak. A férfi elmondása szerint a szálloda kaszinójánakegyik falát beszakította a robbanás. A robbanás az egy héten át tartó Szukkot ünnep utolsó éjszakáján történt. Az ünnepet izraeli becslések szerint tizenkétezer zsidó tölti a Vörös-tenger partján, Egyiptomban.  • Hírek
  • Bankszámla