Bernadett
-2 °C
4 °C

Mérsékelt jobboldali győzelem a lengyel elnökválasztáson

2005.10.09. 22:01
Jobboldali győzelem született a szavazófülkéből kilépő választók megkérdezése alapján készült felmérések szerint a vasárnapi lengyelországi elnökválasztáson, de minden valószínűség szerint második fordulóra kerül sor.

Az exit poll eredmények szerint a legtöbb szavazatot (38,6 százalékot) Donald Tusk, a konzervatív-liberális Polgári Platform (PO) jelöltje kapta, míg a második helyen a szeptember 25-i parlamenti választásokon győztes konzervatív Jog és Igazságosság pártjának (PiS) jelöltje, Lech Kaczynksi végzett a voksok 33,3 százalékával.


Donald Tusk a győzelmet ünnepli (EPA)

Mivel azonban a felmérések szerint egyik jelölt sem nyerte el a szavazatok abszolút többségét, két hét múlva, október 23-án Donald Tusk és Lech Kaczynski között újabb fordulóra kerül sor.

Az elnökválasztáson tizenkét jelölt indult, közülük a szélsőbaloldali Andrzej Lepper a szavazatok 13, a szociáldemokrata Marek Borowski a voksok 9,4 százalékát kapta.

A TVN televízió által ismertetett felmérések szerint immár bizonyos, hogy a parlamenti választások eredményeként az egymással koalícióra lépni készülő két jobboldali párt, a győztes Jog és Igazságosság (PiS) és a másodikként befutott Polgári Platform (PO) valamelyikének a jelöltje foglalhatja el az eddigi elnök, Aleksander Kwasniewski által két cikluson keresztül birtokolt köztársasági elnöki széket.


Lech Kaczynski nem annyira boldog (EPA)

Az elnökválasztást megelőző felmérések a PO jelöltje, Donald Tusk győzelmét vetítették előre, s a vasárnapi voksolás megerősítette ezeket a becsléseket. Erre utal az is, hogy maga Tusk a végső győzelem reményében nyilatkozott az exit poll felmérések ismeretében, hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - "már csak egy pár lépés van hátra".

A legelső értékelések szerint a PiS két héttel ezelőtti parlamenti választási győzelme hátrányt jelentett Lech Kaczynski számára. A Jog és Igazságosság párt "frontembere" ugyanis Jaroslaw Kaczynski, Lech ikertestvére, a lengyelek pedig nem kívánták a teljes hatalmat - a kormányzati megbízatás után az elnöki pozíciót is - egyazon család kezébe adni. Pedig a fivérek mindent megpróbáltak: A PiS nem Jaroslawot jelölte kormányfőnek, hanem Kazimierz Marcinkiewiczet.