Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Amerika bocsánatot kért az aranyvonat kifosztása miatt

2005.10.11. 21:39
Az amerikai kormány kedden sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok katonái megdézsmálták a magyar zsidók elrabolt ingóságait Németországba szállító szerelvény Ausztriában 1945 májusában lefoglalt rakományát.

"Az Egyesült Államok sajnálja egyes katonái helytelen magatartását" - áll a nyilatkozatban, amely része a magyar holokauszt-túlélőkkel kötött 25,5 millió dolláros peren kívüli egyezségnek, amelyet szeptember 26-án hagyott jóvá a floridai Miamiban az illetékes kerületi bíró.

A döntés váratlan volt, az amerikai kormány korábban elutasította felelősségét az ügyben. A 2004-es elnökválasztások előtt azonban nagypolitikai téma lett a magyar holokauszttúlélőket ért igazságtalanság.

A katonák magatartása nem volt mindig megfelelő

Az Egyesült Államok a dokumentum szerint "arra a következtetésre jutott, hogy katonáinak magatartása megfelelő volt a legtöbb tekintetben, két vonatkozásban azonban ellentétben állt az amerikai politikával és a katonákkal szembeni elvárásokkal. Egyrészt voltak katonatisztek, akik Európából az Egyesült Államokba visszatérve nem szolgáltatták vissza a rakományból közvetlenül a háborút követő időkben irodáik és hivatalos rezidenciáik berendezéséhez vételezett javakat, egyebek között írógépeket, szőnyegeket, étkészletet, ágyneműt. Loptak el javakat másrészt abból a raktárból, amelyben a rakományt elhelyezték, és a lopásoknak legalábbis egy részét amerikai katonák követték el. Egyeseket tetten értek és megbüntettek, de a javaknak csak egy része került meg - olvasható a nyilatkozatban.

(A rakomány maradékát 1948-ban elárverezték, a befolyt összeg 90 százakékát zsidó segélyszervezetek kapták, köztük a Jewish Agency for Palestine és az American Jewish Joint Distribution Committee. )

Karitatív szervezetek részesülnek a kárpótlásból

A magyar holokauszt-túlélők és az amerikai kormány peren kívüli megállapodása szerint az Egyesült Államok 25,5 millió dollár (5,3 milliárd forint) kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért.

A pénzt nem az aranyvonat károsultjai kapják egyéni kártérítésként, hanem szétosztják a magyar holokauszt-túlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és egyéb karitatív szervezetek között. Összesen mintegy 62 ezer lehet a magyar holokauszt-túlélők száma világszerte.

A 25,5 millióból 21,2 millió dollárt (4,4 milliárd forintot) szánnak szociális célokra. A magyar holokauszt-túlélők számarányának megfelelően a 21,2 millió dollár 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát egyéb jótékonysági szervezetek kapják.

A megállapodás szerint félmillió dollárból (104 millió forintból) létrehozzák az aranyvonattal kapcsolatos dokumentumok levéltárát. Az ügyvédek a szokásos részesedésnek csak a felét kérték, díjazásuk így is 3 millió dollárt (624 millió forintot) tesz ki, 0,8 millió dollár (166,3 millió forint) pedig a perköltségek fedezésére szolgál.