Oszkár
20 °C
29 °C

USA: Terroristaközpont volt Izrael célpontja

2003.10.11. 13:40
Az Iszlám Dzsihád részére bocsátott terroristákat kiképző központ volt Izrael rakétatámadásának célpontja Szíriában. Az arab állam válaszcsapást fontolgat, és Ariel Saron sem zárkózott el újabb támadásoktól, ha folytatódnak a területről érkező terrorista merényletek.
Terroristákat kiképző központ volt az izraeli légitámadás szíriai célpontja jelentették pénteken amerikai titkosszolgálati források, és hozzátették azt is, a közelmúltban építkezés is folyt a területen, írja a CNN.

Jogos önvédelemre hivatkoznak

Az izraeli hadsereg múlt vasárnap mért légicsapást egy állítólagos "terrorista kiképzőtáborra" Szíria területén. A támaszpontot - izraeli közlés szerint - a múlt szombati haifai öngyilkos merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád, szélsőséges palesztin csoport használja. A haifai merényletben húszan vesztették életüket.

A tábort a Szíriában működő palesztin csoport, a Népfront a Palesztin Felszabadításért bocsátotta az Iszlám Dzsihád palesztin terroristaszervezet rendelkezésére, gyanítják az izraeli és amerikai hírszerzők.

Szíria úgy nyilatkozott, a megtámadott tábor valójában csupán egy palesztin menekülteket befogadó menekülttábor volt. Szíria spanyolországi nagykövete két nappal később pedig a katonai válaszcsapást emlegette Izrael ellen, ha folytatódnak az izraeli támadások.

Szíriának joga van az önvédelemre, ha izraeli repülőgépek újabb csapást mérnek területére - jelentette ki szombaton a szíriai külügyminisztérium illetékese.

Izraeli illetékesek azon nyomban válaszoltak a damaszkuszi közlésre, hangoztatván, hogy Izrael "törvényes célpontnak" tekinti a "terroristáknak menedéket adó" államokat.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője már akkor közölte, nem zárhatók ki újabb csapások szíriai célpontok ellen, ha Damaszkusz továbbra is védelmet nyújt az Izrael elleni támadásokat előkészítő szervezeteknek.

Az USA tovább vizsgálódik

Az amerikai titkosszolgálat közölte, korábban és a támadást követően készült képeket is gyűjtöttek az Iájn Szeheb táborról. Amerika tovább növeli megfigyeléseinek számát a térségben , amely az iraki határhoz való közelsége miatt, amúgy is kitüntetett helynek számít, sok fegyveres itt próbál Irakba jutni.