Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Törökország hazahívta washingtoni nagykövetét

2007.10.11. 21:28
Az amerikai kongresszus népirtásnak ismerte el az örmények elleni 1915-17-es vérengzéseket, a török kormány elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Konzultációra hazarendelték Törökország Washingtonba akkreditált nagykövetét csütörtökön, mert az amerikai kongresszus külügyi bizottsága szerdán elfogadta azt a kongresszusi határozatot, amely népirtásnak nevezi a törökországi örmények ellen az első világháború után elkövetett vérengzéseket.

A bizottság 27-21 szavazataránnyal fogadta el az örmény népirtást elítélő határozatot, ami ezután a képviselőház elé kerül. A szenátusban is hasonló tervezetről tárgyalnak.

Abdullah Gül török államfő elítélte a szavazás eredményét, "elfogadhatatlannak" nevezte azt. A washingtoni török nagykövet csalódottságának adott hangot, és arra kérte a képviselőház elnökét, hogy ne terjessze a képviselőház elé szavazásra a dokumentumot.

Kockázatos döntés

George Bush amerikai elnök szerint "nagy kárt" okozhat a törökökkel való kapcsolatban az örmény népirtásról szóló dokumentum elfogadása. Volt amerikai külügyminiszterek közös nyilatkozatukban még a szavazás előtt közölték, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztetheti a határozat elfogadása.

Attól lehet tartani, az örmény kérdésre érzékenyen reagáló Törökország megtagadhatja az amerikai hadseregnek, hogy török légibázisokat és területeket használjanak az iraki háborúhoz.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy az Irakban állomásozó erők légi úton érkező ellátmányának hetven százaléka, a katonáság által felhasznált üzemanyag harmada, és szinte az összes új páncélozott jármű a NATO-tag Törökországon keresztül érkezik Irakba.

Az örmények állítása szerint az Oszmán Birodalom szétesése után a törökök másfélmillió örményt öltek meg. Törökország viszont azt állítja: legfeljebb félmillió örmény halt meg, és nem népirtás áldozatai lettek, hanem a polgárháború miatt vesztették életüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?