Valér
-2 °C
0 °C

Nem lesz népszavazás a baszk elszakadásról

2007.10.16. 16:38
Zapatero spanyol kormányfő kedden elutasította a baszk kormány feltevését, hogy a terület 2010-ig dönthessen jövőjéről, Spanyolország és Baszkföld kapcsolatáról.

A spanyol kormányfő nyilvánosan elutasította kedden a baszk regionális kormány felvetését, hogy tartsanak népszavazást Baszkföld és Spanyolország kapcsolatáról.

José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök Madridban fogadta Juan José Ibarretxét, az autonóm baszk tartományok kormányfőjét, és a kezdeményezésre határozott nemmel válaszolt.

"A népszavazásokra mindig az államnak kell engedélyt adnia a kormányon keresztül... ez a szabály, ez kristálytiszta..., amit nem lehet megtenni, azt nem fogják megtenni, ilyen nem lesz" - jelentette ki.

A javaslat értelmében Baszkföldön két népszavazást tartanának 2010-ig annak elismeréséről, hogy a területnek joga van "szabadon dönteni" jövőjéről, ami tartalmazza az elszakadás jogát is.

Ibarretxe a maga részéről kijelentette, hogy a kezdeményezés "legitim, demokratikus és nem törvénytelen", és ezért ragaszkodik hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!