Benedek
-4 °C
5 °C

Bin Laden fia már főszerepet játszik az al Kaidában

2003.10.16. 13:19
Szaad bin Laden az Irán védelmét élvező al Kaida egyre befolyásosabb figurája lett az elmúlt fél évben, állapították meg amerikai, európai és szaúdi titkosszolgálatok. A huszonnégy éves fiatalember apja mellet nőtt fel, elkísérte az összes harctérre és állomáshelyre. Bár pontos rangja nem ismet az al Kaidán belül, Szaad bin Laden kemény munkával válhatott az al Kaida iráni szervezetének egyik vezető figurájává.
Oszama bin Laden fia, Szaad néhány hónapja kulcsszerepet tölt be az al Kaida irányításában. A világ legveszélyesebbjeként számont tartott terrorista legidősebb fia a szervezet Iránban működő több száz fős csoportjában tölt be irányító szerepet, írja a Washington Post.

Iránból írányították a rijádi merényletet

Az amerikai lap azt írja, Irán keményvonalas, befolyásos tagjaival is szoros kapcsolatokat ápoló al Kaida-vezetők irányításával követte el egy rijádi sejt a szaúd-arábiai, májusban elkövetett, tizenkét ember halálát követelő öngyilkos merényletet Rijádban. Az információkat nyolc európai és amerikai titkosszolgálati forrás is megerősítette.

A hírszerzés rámutatott arra is, egyre több konkrét bizonyíték utal arra, hogy Irán komoly segítséget nyújt az al Kaidának. Amerika 2001-es afganisztáni háborúja után ugyanis a vezérkar nem messze, Iránban kapott menedéket. Jelenleg négyszáz fős tábor működik az afganisztáni határvidéken.

Bár Szaad bin Laden nem tartozik az al Kaida csúcsvezetőinek körébe, tekintélye apja miatt nem lebecsülendő, írja a lap. A huszonnégy éves fiú több magas rangú terroristával - így Oszama bin Laden második emberével, Ajman Zavahirivel; az al Kaida katonai vezetőjével Szaif al Ádellel és a szervezet pénzügyeit kezelő Abdullah Ahmed Abdullahhal - együtt a Jeruzsálem Hadsereg nevű szervezet védelme alatt áll. A Jeruzsálem Hadsereg az iráni vezetés radikális szárnyának fegyveres szervezete.

Féloldalas politika

"Irán továbbra is folytatja féloldalas politikáját. Míg egyfelől megpróbál a nyugat kedvében járni, továbbra is fenntartja vezető pozícióját a szélsőséges iszlám közösségekben" - nyilatkozta a Postnak egy amerikai biztonságpolitikai elemző.

Az elemző ennek kapcsán rámutat arra, hogy hiába próbál az Egyesült Államok nyomást gyakorolni az iráni politikára, a polgári kormányzatnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy érvényesítse akaratát a felsőbb vallási vezetéssel szemben, vagy bármiféle politikai alkut kössön Bush Amerikájával. Bush, amikor a gonosz tengelyének részeként említette Iránt, épp az al Kaidával ápolt jó kapcsolatokat rótta fel az országnak.

Nyolc kacsa

A múlt hónapban a San Francisco Chronicle-nek nyilatkozó amerikai szaúdi nagykövet, Bandar bin Szultán herceg elmondta: az utóbbi években Szaúd Arábia hiába kereste meg Iránt azzal, hogy becslésük szerint négyszáz al Kaida tag tartózkodik az országban, a kormányzati szervek tehetetlennek bizonyultak.

"Valaki segít nekik. Csak az a kérdés kicsoda? Ez a probléma Iránnal. Azokkal, akikkel mi kapcsolatba tudunk lépni, nyolc kacsát sem képesek átparancsolni az út túloldalára." - mondta bin Szultán.

Szaadnak keményen kell dolgoznia

A Post titkosszolgálati forrásokra alapozva azt írja, Szaad bin Laden a múlt évben érkezett Iránba, ekkor vált aktívvá szervezői tevékenysége is, és ekkor került a CIA, az FBI és más elhárító szervek látókörébe.

Hatalmáról megoszlanak a vélemények. Természetesen apja tekintélye nem elhanyagolható, ám az öreg bin Laden köztudottan csak akkor engedi hatalmat a rokonok kezébe, ha azok keményen megdolgoznak érte.

A szaúdi születésű, Oszama bin Laden első feleségétől származó Szaadot apja magával vitte Afganisztánba a szovjetek elleni háború idején, és vele tartott egészen a 1996-os afganisztáni visszatérésig. Bár részt vett a nagy tanácskozásokon, hangját nemigen lehetett hallani.

Ugyanakkor mellette szól, hogy az idősebb generációval szemben folyékonyan beszél angolul, számítógépes ismeretei vannak, és rendkívül jól ismeri a nyugati világot. Tanulmányait egyébként a szingapúri védelmi és stratégiai intézetben végezte.

Jó kapcsolatok

Szaad bin Laden sokak szerint szoros kapcsolatokat ápolt a 2001 szeptember 11-ei támadások kitervelőjének tartott, és idén márciusban elfogott Kalid Sejk Mohammeddel is. Szaad bin Ladent szakértők pedig a májusban elkövetett, negyvenöt ember halálát követelő marokkói merényletek fő szervezőjének tekintik.

Irán és az al Kaida kapcsolatát bizonyítja az is - írja a Post, hogy 2001 szeptember 11. előtt legkeresettebb terroristának számító libanoni Imád Mugnijah, Hezbollah-vezér is Iránban tartózkodott. Mugnijah, aki a nyolcvanas években több libanoni merénylet, gépeltérítés szervezője volt, jelenleg a Jeruzsálem Hadsereg tagja, és személyesen biztosította számos menekülő al Kaida-tag Iránba jutását 2001-ben, amikor az Egyesült Államok megtámadta Afganisztánt.