Hermina
15 °C
27 °C

Megszavazzák az amerikai ENSZ-határozat tervét

2003.10.16. 16:44
Hosszas diplomáciai huzavona után Franciaország, Németország és Oroszország után úgy döntott: megszavazzák, hogy az ENSZ részt vállalhasson Irak stabilitásának megteremtésében. Cserébe az európaiak töredékét adják annak a pénznek, amit az Egyesült Államok becsült meg az újjáépítés megkezdéséhez.
Franciaország, Németország és Oroszország úgy döntött, hogy a nemzetközi közösség egységének a megőrzése érdekében megszavazza az ENSZ Biztonsági Tanácsában Irak ügyében előterjesztett amerikai határozattervezetet - közölte csütörtökön Brüsszelben a francia külügyminiszter.

Dominique de Villepin az EU és a csatlakozásra készülő országok csúcstalálkozójának szünetében, a kormányközi konferencia (IGC) ülésének befejezése után nyilatkozott újságíróknak.

Elmondta, hogy az utóbbi napokban intenzív diplomáciai egyeztetések folytak a BT tagjai - és közvetlenül Franciaország, Oroszország és Németország - között az Egyesült Államok által kezdeményezett tervezethez benyújtandó módosító indítványokról.

Ezeken arra a következtetésre jutottak, hogy a tervezet "a helyes irányba tett lépés", és noha nem minden tekintetben felel meg a várakozásoknak, a kialakult helyzetben a BT egységének megőrzését kell a fő szempontként kezelni.

Franciaország és a hozzá hasonló állásponton lévő hatalmak azt szerették volna, ha a határozat szövege pontosabb menetrendet jelöl meg a politikai hatalom átadására és az ország szuverenitásának helyreállítására - mondta de Villepin.

Franciaország úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem tud Irak biztonságának megteremtéséhez katonailag vagy anyagilag hozzájárulni. Ez azt is jelenti, hogy Párizs nem tesz önálló felajánlást az iraki újjáépítés ügyében október 23-24-én Madridban tartandó nemzetközi adományozó konferencián - erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszter.

Franciaország csak abba a kétszázmillió eurós összegbe szállt bele, amelyet az EU a közözs kasszából ajánlott fel. Ezen felül jövő héten az Irakot segélyező madridi konferencián ajánlhatnak fel az országok. Nagy Britanni 375 millió eurót áldoz Irakra, Japán pedig másfél milliárd dollárt szán a projektre jövőre.