Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Magukat reklámozzák az orosz oligarchák

2003.10.18. 14:30
Az oroszok kifejezetten nem szeretik a gazdagokat, derült ki egy felmérésből, ezért az oligarchák most önmaguk reklámozásába kezdenek. Egy politológus szerint épp ideje, hiszen az állam rossz állapotáért nagyrészt ők tehetők a felelőssé.
Imázsépítésbe kezdenek Oroszország legnagyobb pénzügyi és ipari csoportjai, miután egy nem régiben nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás szerint az orosz emberek 74 százaléka kifejezetten nem kedveli, és mindössze három százalékuk szereti őket, írja a The Moscow Times.

Magukat reklámozzák

A Gyáriparosok és Vállalkozók Orosz Uniója (RSPP) nevű szervezetbe tömörült oligarchák úgy döntöttek, tesznek a róluk kialakult kifejezetten rossz társadalmi megítélés ellen, és látványos szociális intézkedésekkel próbálnak ezen változtatni.

Mindenestre az RSPP szerdai ülésén - ahol az ötlet felmerült - egyelőre nem tisztázták, milyen lépéseket szándékoznak tenni: jótékonysági felajánlásokat tesznek-e, vagy egyszerűen csak a publicitást használnák fel emberszeretetük promóciójára, írja az angol nyelvű moszkvai lap.

"Itt az idő egy kis PR-kampányra" - mondta az RSPP ülésén Alekszej Mojszejev közgazdász, aki a társadalmi kapcsolatok jobbítását látja a legcélravezetőbbnek.

Nem szeretik őket

Az egyesület felhívása nagyon is időszerű Oroszországban, hiszen a nyáron a Yukos-vezér Mihail Hodorkovszkij és a Főügyészség között kialakult patthelyzet megmutatta, az átlag orosz nemhogy nem szimpatizál, de kifejezetten utálja az oligarchákat, közölte eredményeit a ROMIR közvéleménykutató cég felmérése

Hiába vesznek részt jótékonysági programokban, színházak és múzeumok építésében Oroszország leggazdagabbjai, ha erről nem nagyon értesül az állampolgár. Ezért van szükség az új imázs népszerűsítésére, mondja Jurij Korguniuk politológus, és hozzáteszi: "Ahol mindenki a jólétről álmodozik, ott minden az 'Adjál, adjál, adjál többet'-ről szól"

Elrontották

Egy másik, a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló szakértő szerint az, hogy az orosz állam még mindig gyenge, és működésképtelen, elsősorban az oligarchák hibája, akik elmulasztották annak idején kötelességüket. Szerinte itt az idő, hogy pótoljanak.

Menniük kell

Oroszországban Vlagyimir Putyin elnöklete alatt egyébként valamennyire visszaszorultak a politikából a rendszerváltás után hirtelen meggazdagodott oligarchák. A Yukos-ügy az orosz sajtó szerint is éppen erről szólt: Hodorkovszkij látványosan Putyin ellenzékét támogatta pénzével, ezért kellett lakolnia. Az elnök látványosan igyekszik leszámolni a gazdasági melett politikai hatalomra is törekedő oligarcha típusával.

Visszavonulót kell fújnia Roman Abramovicsnak is, aki idén nyáron vásárolta meg az angol Chelsea labdarúgó csapatát, és folyamatosan szabadul meg oroszországi érdekeltségeitől. Elemzők ezt annak tulajdonítják, hogy titkos megállapodás született Putyinék és Abramovics között: megtarthatja vagyonát, ha cserébe elhagyja Oroszországot.