Emőke
-4 °C
9 °C

Titokban már megegyezett Blair az amerikai rakétákról?

2004.10.17. 14:23
Az Independent vasárnapi kiadása szerint a brit miniszterelnök már májusban megegyezett Bushsal, hogy a nukleáris csapások kivédésére a még Reagen által beindított csillagháborús program rakétáit Nagy-Britanniába telepítsék. Az ötlettől nem túl lelkes briteket Blair azzal szeretné meggyőzni, hogy az USA Lengyelországban is telepíteni fogja őket.
Amerikai rakétaelhárító rakétarendszerek nagy-britanniai telepítését engedélyezte titokban a Pentagonnak a brit kormány - írta a The Independent on Sunday, amely szerint több kelet-európai ország is jelezte hajlandóságát az új amerikai rakétarendszer befogadására.

Yorkshire-i grófság kapná a silókat

A legnagyobb liberális brit vasárnapi lap értesülése szerint a rakétarendszer a reagani "csillagháborús" program felújításával kiépítendő amerikai elhárító hálózat része lenne, és Tony Blair kormányfő titokban már áldását is adta a rakéták nagy-britanniai telepítésére.

A Pentagon a brit királyi légierő egy Yorkshire grófságbeli támaszpontjára, Fylingdalesbe telepítené az elfogó rakétákat.

A The Independent on Sunday szerint a rakéták nagy-britanniai hadrendbe állítása a legjelentősebb új amerikai katonai rendszer kiépítését jelentené brit földön azóta, hogy 13 éve kivonták az amerikai manőverező robotrepülőgépeket a brit támaszpontokról.

Már dolgoznak rajta

A brit lap szerint George Bush amerikai elnök újjáválasztása esetén évente 10 milliárd dollárt szánna a még Ronald Reagan idején megfogant rakétavédelmi terv felújítására, és már az idén 16 elfogó rakétát telepítenének Alaszkába és Kaliforniába.

Jóllehet a brit védelmi minisztérium vasárnap cáfolta, hogy döntés született volna az ügyben, a brit lap úgy tudja: a londoni kormány már májusban, egy washingtoni tanácskozáson felajánlotta a yorkshire-i telepítési helyszínt, és már javában folynak az előkészületek a közvélemény és a parlament várható ellenállásának leküzdésére.

Ingyen lesz a briteknek, és a lengyelek is kapnak belőle

A várható fő meggyőzési érvek között lesz, hogy a brit kormány két feltételt fog megkövetelni az amerikaiaktól: azt, hogy a rendszer szigorúan védelmi jellegű legyen és azt, hogy kiépítése a brit adófizetőknek egy pennyjükbe se kerüljön.

Tony Blair ezt meg fogja toldani azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia így ingyen jut újabb védelmi sánchoz, amely képes visszaverni nukleáris rakétatámadást is.

Blair azt is fel fogja hozni a meggyőzési kampányban, hogy Nagy-Britannia nem egyedüliként ajánl telepítési helyszíneket az amerikai elfogó rakétáknak: "számos" kelet-európai ország is jelezte hajlandóságát a rendszer befogadására. A The Independent on Sunday szerint a térségben Lengyelországot tekintik a legvalószínűbb telepítési helyszínnek.