Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bin Laden hadat üzent a világnak

2003.10.18. 20:12
Az al Kaida terrorszervezet vezetőjének tulajdonított újabb hangfelvételt sugárzott a katari al Dzsazíra televízió. Oszama bin Laden felszólította a világ fiatal muzulmánjait, menjenek Irakba szent háborút vívni az Egyesült Államok ellen, valamint újabb merényleteket ígért világszerte az Amerikát támogató országok területén. Többek között megemlítve Lengyelországot is.
További öngyilkos merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat Oszama bin Laden azon a két hangfelvételen, amelyet szombaton sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Két kazetta

Az első kazettán a hang felszólította a világ, és "különösen az Irakkal szomszédos országok, valamint Jemen fiatal muzulmánjait", hogy menjenek Irakba, és vívjanak szent háborút a megszállók ellen.

"Amerika komoly bajban van, s most segítségért kiabál. Bush bajban van, ezért zsoldosokat toboroz világszerte" - szólt az üzenet.

Több országot is megfenyegetett

A másik szalagon a hang az amerikai néphez és az Amerikát támogató országokhoz szólt: "Üzenem az amerikai népnek: folytatjuk öngyilkos akcióinkat az Egyesült Államokon belül és annak határain túl, hogy véget vessünk az igazságtalanságnak".

Az al Kaida terrorszervezet világszerte keresett vezetőjének tulajdonított üzenet az Egyesült Államokat támogató országokat, név szerint Nagy-Britanniát, Spanyolországot, Ausztráliát, Lengyelországot, Japánt, valamint Olaszországot is megfenyegette.

"Fenntartjuk magunknak azt a jogot, hogy a megfelelő időben és helyen választ adjunk mindazoknak az államoknak, amelyek részt vesznek az Irak elleni igazságtalan háborúban" - idézték a hírügynökségek a szalag tartalmát.

Az iraki Tanács közleményt adott

Az amerikai csapatok elleni merényletekben eddig száz katona halt meg azóta, hogy májusban véget értek a harcok az országban, írja a BBC.

Az Egyesült Államok által kinevezett iraki Kormányzó Tanács a hangfelvételre reagálva szombati közleményében felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy tovább nőhet az erőszak és instabilitás Irakban.

A közlemény ugyanakkor figyelmeztetett: mindenki tartózkodjon az erőszakos cselekedetektől, mivel senki sem áll a törvények felett, aki mégis veszélyezteti azokat, meg fogják büntetni.

A legutóbbi bin Laden-szalag hitelesnek tűnt

Az al-Dzsazíra televízió utoljára szeptember 28-án sugárzott olyan üzenetet, amelyet az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője, Ajman al Zavahri intézett a pakisztáni muzulmánokhoz, hogy távolítsák el az ország vezetőjét Pervez Muszarrafot.

Oszama bin Laden legutóbb egy szeptember 10-én sugárzott videofelvételen jelent meg ugyancsak az al-Dzsazíra televízióban. Az adást a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra való emlékezést megelőző napon sugározták.

Az amerikai híszerző ügynökség, a CIA nem sokkal később közölte, hogy a szakértők szerint feltehetőleg valóban Oszama bin Laden hangja volt hallható.