Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Brutálisan szétverték az ellenzéki tüntetést Minszkben

2004.10.19. 21:11
Kedden negyvenhat embert letartóztattak Minszkben, amikor a hétvégi fehéroroszországi választások tisztaságát megkérdőjelező ellenzékiek felvonultak a főváros sugárútján. A rendőrökkel való összecsapásokban többen megsebesültek, köztük egy ellenzéki vezető is. Minszkben hétfőn is több ezer ember vonult az utcára, ötven egyetemistát letartóztattak.
A fehérorosz rendőrség szétverte kedden Minszkben azt az ellenzéki tüntetést, amelynek részvevői az Alekszandr Lukasenko elnök hatalmának meghosszabbítását lehetővé tevő népszavazási eredmény ellen tiltakoztak.

Mintegy ötszáz, javarészt fiatal tüntető vonult végig a város fő sugárútján "Nemet mondunk a zsarnokságra" feliratú transzparensek alatt.

A tüntetők megpróbáltak az elnöki palota közelébe jutni, de a rohamrendőrség nagy számban kivonult alakulatai gumibot alkalmazásával feloszlatták a tüntető menetet, és őrizetbe vettek 46 tiltakozót.

Az őrizetbe vettek között van Nyikolaj Lebedko, az ellenzéki Egyesült Polgári Párt vezetője is. Lebedko megsérült a rendőri akció következtében, orvosi kezelésre szorul - közölte pártjának egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője.

A belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Oleg Szlepcsenko azzal indokolta a tiltakozó menet szétverését, hogy a szervezők nem kértek engedélyt a tüntetésre. Hangsúlyozta, hogy a rendfenntartó erők többször is felszólították a menet részvevőit a tiltakozó akció beszüntetésére, és figyelmeztették őket, hogy máskülönben erőt fognak alkalmazni ellenük a közrend fenntartása érdekében.

Vasárnap délután több tucat autóbusz szállította a fehérorosz főváros központjába a rohamrendőrség alakulatait. A hatóságok az előző napi rendzavarással indokolják a nagyszabású készültséget.

Összecsaptak a rendőrökkel

Hétfőn egyes források szerint kétezer, más források szerint néhány száz tüntető nem engedélyezett megmozdulást tartott Alekszandr Lukasenko elnök rezidenciája mellett, és összecsapott az épületet őrző rendőrökkel. Hétfőn ötven egyetemistát letartóztattak.

Az ellenzék kedden is tüntető felvonulásra hívta támogatóit. Egy helyszíni tudósítás szerint eddig mintegy száz ember jelent meg a tüntetésen, s kezdte meg felvonulását a város központi sugárútján.

Nehéz az ellenzéknek tüntetni

Lukasenko kormánya uralja a televíziót és a rádiót, az államilag ellenőrzött tömegtájékoztatás az ország ellenségeként, a Nyugat ügynökeként mutatja be az ellenzéket. Lukasenko bebörtönöztette az ellenzék számos vezető személyiségét, másokat emigrációba kényszerített.

A tömegtüntetések engedélyeztetésére vonatkozó kérést tizenöt nappal a tervezett esemény előtt kell benyújtani az illetékes hatóságnak, az pedig, ha meg is adja az engedélyt, rendszerint valamilyen városközponton kívüli, elhagyott parkot jelöl ki helyszínül.

A hivatalos eredmény szerint igent mondtak

A vasárnapi referendumon a szavazók nagy többsége igent mondott az alkotmány olyan értelmű módosítására, amely lehetővé teszi Lukasenko számára, hogy második elnöki megbízatásának lejárta (2006) után is annyiszor indulhasson az újabb elnökválasztásokon, ahányszor csak kíván.

Az alaptörvény eddig kettőben maximálta az elnöki tisztségben egy személy által eltölthető időszakok számát.

Az ellenzék azonban népszavazási komédiáról beszél, s azt állítja, hogy súlyos csalások történtek, a hatalom lényegében már előre "megszabta" a referendum eredményét. A választások tisztaságát az Egyesült Államok és az Európai Unió is megkérdőjelezte, súlyos választási csalások ügyében nyomoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szövetség (EBESZ) is.