Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öngyilkos merénylet Izraelben - tizennégy halott

2002.10.21. 20:57
Újabb öngyilkos merénylet történt hétfőn Izraelben. Az áldozatok száma a jelentések szerint tizenhárom, a sebesülteké harminc. Az akció elkövetését az Iszlám Dzsihád vállalta magára.
A legújabb jelentések szerint legalább tizennégy ember meghalt és több mint negyvenen megsérültek abban a pokolgépes merényletben, amelyet egy autóbusz ellen hajtottak végre hétfőn Izrael északi részén. A terrorakció elkövetését az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet vállalta.

Benzin és lőszer

Izraeli mentőalakulatok dolgoznak a robbantás színhelyén
Az első információk szerint a nagy erejű pokolgépet egy kocsiba rejtették, s akkor robbant fel, amikor a délutáni csúcsforgalom idején a busz megállt, hogy utasokat vegyen fel. A terrorakciót egy vagy több öngyilkos merénylő követte el, s a kocsin - nyilván a pusztító hatás fokozása végett - benzineskannák is voltak. Az egész busz lángba borult: a helyszíni beszámolók szerint olyan hőség keletkezett, hogy a buszon utazó katonák lőszerei is sorra felrobbantak. Az áldozatok - akik között valószínűleg ott vannak a merénylők is - halálra égtek.

Harminc sérült

A merénylet Hadera város közelében történt: ez a település már korábban is számos palesztin terrorakció színhelyeként szolgált, mert közel van Ciszjordániához, ahonnan a merénylők többsége érkezett - utal rá az AP. A település kórházába körülbelül sérültet szállítottak, közülük többnek súlyos az állapota. Jasszer Arafat palesztin államfő elítélte a merényletet, mondván: a palesztin vezetés elutasítja a polgári lakosok elleni támadást, legyen szó akár izraeliekről, akár palesztinokról. Az izraeli vezetés viszont leszögezte: közvetve vagy közvetlenül, de Arafatot tartják felelősnek a merényletért, s még mielőtt egyáltalán szóba kerülhetne bármiféle béketerv megvalósítása, a palesztin vezetésnek mindenképp véget kell vetnie az erőszaknak.

"Az Al-Kudsz Brigádok (az Iszlám Dzsihád katonai szárnya) követte el a merényletet, s részleteket később hoznak majd nyilvánosságra" - közölte nem sokkal a terrorakció után egy névtelen telefonáló az AFP francia hírügynökség tudósítójával. A hírt más forrás is megerősítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!