Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Szaúd-Arábia Pakisztántól vesz atomfegyvert?

2003.10.22. 11:32
Pakisztán és Szaúd-Arábia megállapodást kötött, amelynek keretében az atomfegyverrel rendelkező Pakisztán nukleáris technológiát bocsátana szaúdi olajért cserébe az arab ország rendelkezésére, adta hírül a konzervatív Washington Times egy magas rangú pakisztáni illetékesre hivatkozva.
A megállapodás Iszlámábádban, a pakisztáni fővárosban jött létre a múlt hétvégén. A huszonhat órán át tartó tárgyaláson Abdullah bin Abdulaziz koronaherceg vezetésével mintegy kétszáz fős szaúdi delegáció vett részt, a vezetésből - a felek egyetértésével - csak az amerikabarát védelmi miniszter, Szultán herceg hiányzott, írja a Times.

Nem exportálnak

Azt már egy kiszivárgott szaúdi kormányjelentésből korábban tudni lehetett, hogy a mind bizonytalanabbá váló közel-keleti helyzet, valamint az Egyesült Államokkal való korábban jó kapcsolatainak megromlása miatt Szaúd-Arábia atomfegyverkezésen gondolkodik, és ehhez pakisztáni segítséget is igénybe venne.

Mind a pakisztáni, mind a szaúdi fél tagadta a megállapodásról felröppent híreket. A szaúdi védelmi miniszter az Okaz szaúdi napilapnak elmondta, nem esett szó katonai kérdésről a delegáció iszlámábádi tárgyalásain. "Pakisztán politikája világos: nem exportálunk nukleáris technológiát" - nyilatkozta Pakisztán washingtoni nagykövete a lapnak.

Pakisztán már Észak-Koreával is kereskedik

Az újság szerint nem ez lenne az első eset, hogy Pakisztán atomtechnológiával kereskedik. A CIA szerint az ország már megosztotta a nukleáris fegyverkezésben szerzett tapasztalatait a rakétatechnológiában igen jó eredményeket elért Észak-Koreával is.

Feltételezik, hogy amikor tavaly Pakisztán műholdfelvételek tanúsága szerint koreai rakétákat vásárolt, cserébe nem pénzzel, hanem technológiával fizetett a kommunista országnak. Pakisztán becslések szerint 35-60 nukleáris töltettel rendelkezik, a térségben India és Izrael már atomhatalom.

Fogy az idő

Szaúd-Arábiának eközben egyre sürgősebben meg kell oldania saját atomfegyverprogramját, ha lépést akar tartani a térség nagyhatalmaival. Bár az amerikai atomernyő a hercegségre is kiterjed, az utóbbi időben megromlott a viszony az Egyesült Államokkal.

Amerika szerint Szaúd-Arábia nem lép fel kellő hatékonysággal a terrorizmus ellen. Az elhidegülés egyik jeleként, az Egyesült Államok kivonta csapatait az ország területéről, és Katar határába helyezte azokat.

További félelemre adhat okot a lassan ugyancsak atomhatalommá cseperedő konkurens, a síita Irán, amellyel szemben a szaúdi vezetés az elrettentés taktikáját választaná, írja a Times.

Számos jel utal

A pakisztáni-szaúdi nukleáris együttműködésnek számos jele van, emlékeztet a lap. 1999-ben Szultán herceg, védelmi miniszter a különlegesen őrzött kahutai urándúsítóban járt. A szaúdi koronaherceg egyik fia pedig segédkezett a nukleáris töltőfejekkel is felszerelhető pakisztáni Ghauri-rakéta tesztelésénél.

A két ország katonai együttműködése már harminc éve olajozottan működik, amelynek keretében például szerződéses pakisztáni pilótákat is alkalmaz a szaúdi légierő. Emellett több ezer pakisztáni vendégmunkás dolgozik Szaúd Arábiában is.

A pakisztáni elnök, Pervez Musarraf George Bushnál tett nyári látogatása során az amerikai elnök konfrontálódott pakisztáni kollégájával a kérdésben, valamint az amerikai külügyminiszter-helyettes, Richard Armitage ugyancsak felvetette a problémát, amikor októberben Iszlámábádba látogatott. Az Egyesült Államok leginkább attól tart, hogy a két atomhatalom idővel az iszlám radikalizmus befolyása alá kerül.

Bizonyíték nincs

Bár konkrét bizonyítékok a szaúdi atomfegyverkezésre továbbra sincsenek, az GlobalSecurity.org jól értesült biztonságvédelmi szaklap szerint minden körülmény passzol ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne, írja a Times.