Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Finisben az EU-csatlakozási tárgyalások

2002.10.28. 19:58
A Unió soros elnöke szerint a csatlakozási tárgyalások még az idén befejeződnek. A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy a védzáradékok nem jelentenek problémát hazánknak.
Az EU tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy még ebben az évben lezárja a csatlakozási tárgyalásokat az erre készen álló tagjelöltekkel - erősítette meg hétfőn a dán miniszterelnök. Anders Fogh Rasmussen az EU soros elnöksége nevében nyilatkozott arról a találkozóról, amelyet kezdeményezésére a 13 tagjelölt első számú vezetőinek részvételével tartottak Koppenhágában.

Nem zavar

A tanácskozáson résztvevő magyar miniszterelnök szerint Magyarországot nem zavarja, hogy az EU védzáradékokat kíván beépíteni a csatlakozási szerződésbe, mert abból indul ki, hogy a tagság minden feltételét teljesíteni tudja. Medgyessy Péter szerint ez azt jelenti, hogy a záradékok alkalmazására Magyarország esetében nem is lesz szükség. A védzáradékokat a tagállamok a múlt heti brüsszeli csúcson három évre hosszabbították, a miniszterelnök szerint azonban Magyarország számára ez sem jelent különösebb gondot.

Jó, hogy nincs rossz hír

Kovács László külügyminiszter szerint a koppenhágai találkozón a jó hír az volt, hogy nincs rossz hír, a bővítési folyamat az eddig érvényesnek tekintett menetrend szerint haladhat tovább. Kedvezőtlen mozzanatnak csak az tekinthető, hogy nem történt elmozdulás a tizenötöknek a mezőgazdasági fejezet legfontosabb területeivel kapcsolatos álláspontjában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!