Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Külföldről elérhetetlenné tették Bush honlapját

2004.10.28. 15:00
Vélhetően a pár nap múlva kezdődő amerikai elnökválasztásra akarja működőképes állapotban tartani George Bush kampánystábja az amerikai elnök és alelnök választási oldalát, mivel a hivatalos címen külföldiek számára elérhetetlenné tették az oldalt. Mégis legalább három alternatív címen elérhető az oldal.
"Biztonsági okokból" hétfőtől kezdve az Egyesült Államokon kívül nem látogatható George Bush amerikai elnök és helyettese, Dick Cheney választási weboldala (www.georgewbush.com), írja a BBC.

Az oldalt ennek ellenére könnyedén el lehet érni más internetcímeken, de akár egy Egyesült Államokbeli proxyszerveren keresztül is, azaz a tiltás nem valami hatásos.

A lépést a Bush-kampány szóvivője, Scott Stanzel biztonsági okokkal magyarázta, ám bővebb felvilágosítást nem adott, így csak találgatni lehet, hogy esetleg támadást érte, érhette az amerikai elnök választási oldalát.

Októberben ugyanis már volt egy állítolagos DoS-támadás, vagyis túlterheléses próbálkozás, amikor számítógépek ezrei bombázták lekérésekkel az oldalt, elérve, hogy öt órán keresztül látogathatatlan legyen.

Segítséget kértek

A kampánystáb az eset után bízta meg az adatforgalmi technológiával (pl. szervertükrözés) foglalkozó Akamai nevű céget, hogy ellenőrizzék az oldal forgalmát, és ha kell, lépjenek közbe.

Erre a közelgő, november 2-ai elnökválasztás miatt szükség is lehet, az oldal forgalma ugyanis jelentősen növekedhet, és a stáb nyilván biztosítani szeretné, hogy a választás napján is működjön a webes kampány.

A lépés ugyanakkor hátrányosan érintheti a tengerentúlon élő amerikaiakat, kivéve a külföldön állomásozó katonákat, akik a hadsereg "különbejáratú" hozzáférését használhatják a böngészéskor.