Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az egyik legjobb francia klinikára vitték Arafatot

2004.10.29. 12:38
Palesztin források szerint pénteken jobban lett a palesztin vezető, aki a franciaországi orvosi kezelés idejére nem nevezett ki helyettest. Az izraeli híradások szerint nem egyértelmű, hogy a zsidó állam valóban visszaengedi majd Rámalláhba Arafatot, akitől könnyes szemmel búcsúztak Ammánban, ahonnan Jacques Chirac elnöki gépe repítette Párizsba.
Útnak indult pénteken franciaországi gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnök, miután az őt kezelő nemzetközi orvoscsoport úgy döntött, hogy egészségi állapota kritikussá vált, s a legjobb gyógykezelést a nyugat-európai országban kapná.

A szél és a hegy

#alt#
Klikk a képre!
Arafatot először egy jordániai katonai helikopterrel szállították a ciszjordániai Rámalláhból a jordániai fővárosba, Ammánba, ahonnan a francia köztársasági elnök különgépén vitték tovább Párizsba.

Péntek reggel a ciszjordániai Rámalláhban palesztinok százai gyűltek össze a Palesztin Hatóság elnökét Ammánba szállító, illetve kísérő két terepszínű helikopter körül, hogy jókívánságaikat fejezzék ki, és búcsút intsenek a testőrök gyűrűjéből integető, sápadt politikusnak.

A helikopter fedélzetére szálló Arafatot a testőrök könnyek között üdvözölték, és kedvenc mondásával köszöntötték: "Szél nem remegteti meg a hegyet". A leukémia-gyanús vezető erre azt válaszolta: "Ha isten is úgy akarja, visszatérek közétek".

A francia fővárosból több különböző forrásból származó, egybehangzó értesülések szerint Franciaország egyik legjobb klinikájára, az Haute-Seine megyei Clamart-ban lévő Percy katonai kórházba szállítják.

Nem nevezett ki helyettest

A palesztin vezető nem nevezett ki helyettest párizsi gyógykezelésének tartamára. Palesztin forrásból pénteken azt közölték, Arafat a kórházból maga szándékozik vinni a kormányzati ügyeket. A Haarec izreali lap úgy tudja, Mahmud Abbász a palesztin területek kormányzója helyettesíti nem hivatalosan az elnököt. Abbászról sokan úgy gondolják, ő lesz az a személy, aki betöltheti az Arafat után maradó hatalmi vákuumot.

A 75 éves vezetőt a jordániai fővárosból Jacques Chirac francia köztársasági elnök gépe viszi tovább Párizsba. Az útra elkísérte felesége, s a francia fővárosban magas beosztású palesztin tisztségviselők csatlakoznak hozzá, köztük Száeb Erakat, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

A két hete komolyabb, bár közelebbről meg nem nevezett betegséggel küszködő Arafat állapota szerdán romlott meg, amikor hivatalos források szerint többször is elveszítette az eszméletét, és egész héten gyengélkedett, látogatóit nem ismerte föl.

Az izraeliek többsége halálát kívánja

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A palesztin vezető, aki az izraeli blokád miatt közel három éve nem hagyhatta el rámalláhi főhadiszállását, utoljára 2001 decemberében járt külföldön. Most azután vállalta a külföldi gyógykezelést, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala közölte: Izrael nem gördít akadályt hazatérése elé.

Az izraeli külügyminiszter és védelmi minisztériumi tisztviselők ugyanakkor az izraeli katonai rádió jelentése szerint pénteken úgy nyilatkoztak: Arafat visszatérésének engedélyezéséről még nem született végleges döntés.

Az izraeliek többsége egy pénteken napvilágot közvélemény-kutatás eredménye szerint Arafat halálát kívánja. A megkérdezettek 47 százaléka reménykedik abban, hogy a palesztin elnök távozik az élők sorából, míg 32 százalék azok aránya, akik nem így gondolkodnak. A véleményszondázás eredményét az izraeli televízió kettes csatornája tette közzé.