Alaszkában a marihuána árusításáról is döntenek

2004.11.02. 19:54
Nem csak az elnökről döntenek kedden az Egyesült Államokban, több kulcsfontosságú, de bizonytalan államban próbálják meg "izgalmas" szavazásokkal az urnákhoz csábítani a választókat. Lehet dönteni a marihuána piacra bocsátásáról, a melegek házasságáról és a minimálbér emeléséről is.
Több mint harminc állam 165 szavazókörében nem csak az elnökjelöltek közül választhatnak az amerikaiak, hanem olyan kérdésekről is dönthetnek, hogy például betiltsák-e a melegházasságokat, vagy szigorítsák-e a sztrájktörvényt.

Alaszkában és Montanában a marihuána legalizálásáról tartanak szavazást, igaz a választóknak csak az erről szóló referendum kiírásának támogatásáról kell egyelőre határozni.

A hatszázezer lakost számláló Alaszkában már 1975. óta szabad a marihuána kis mennyiségben (ezt 114 grammban határozták meg) történő birtoklása és fogyasztása, 1998. óta egészségügyi felhasználása is. A kérdés most az, a könnyűdrognak számító indiai kendert árusítani is lehet-e majd.

A tervezet támogatói szerint így az állam könnyebben tudja szabályozni a kábítószer-fogyasztást, adóbevételhez jut, és a rendőrségnek sem kell majd pitiáner bűnözőkkel foglalkoznia.

Növeli az aktivitást

Montanában az egészségügyi célra való felhasználás legalizálásáról döntenek. Ha a szavazók támogatják a felvetést, Montana lesz a tizedik állam, ahol ilyen szabályozás születik. Oregonban, Ohióban, Michiganben és Arkansasban a melegházasságok betiltásáról, Floridában és Nevadában a műhibaperekről és felelősségbiztosításokról, valamint a minimálbérről tartanak előreferendumot.

Az ilyen életszagú kérdésekről szóló szavazások kiírásától egyébként azt várják, hogy segíti föltornászni a hagyományosan alacsony részvételt az elnökválasztáson. Egy 1970-es kutatás szerint ez 3-9 százalékkal is növeli a szavazók számát. Az sem mellékes persze, hogy az elnökválasztással egy időben tartott szavazásokat leginkább az elnök személyében bizonytalannak számító államokban tartják.

Ezeknek az előszavazásoknak a kimenetele ráadásul nagyban szokta befolyásolni a későbbi éles népszavazásokat is, illetve a többi állam a kérdésben vallott véleményére is nagy befolyást gyakorolnak.  • Bérelnék
  • Bankszámla