György
14 °C
24 °C

Bankautomatákat rabol ki a román lasszós banda

2004.11.02. 13:03
Sajátos módszerrel rabolt ki több mint 100 nyugat-európai pénzautomatát egy román bűnözőcsoport: egyszerűen kirántották, és magukkal vitték a néha féltonnás gépeket. Az okozott kár eléri a 8,5 millió eurót, az ügyben nyomozó román és osztrák rendőrség több európai ország segítségét is kérte, négy személyt már elfogtak.
Az osztrák és román rendőrség együtt nyomoz annak a romániai bandának a lefülelésén, amely másfél év alatt több mint száz pénzautomatát tört fel Ausztriában, Svájcban, Németországban, Liechtensteinben és Luxemburgban, adta hírül a Transindex a román Gardianul értesüléseire hivatkozva.

Gázspray, pisztoly, rendőrkutya

A "lasszós tolvajok" néven elhíresült banda több mint 20 tagú, többségük 20 és 40 év közötti. A társaság négy tagját az osztrák hatóságok és a román rendőrség közreműködésének köszönhetően októberben már letartóztatták a cseh határ közelében.

Az osztrák rendőrök akciófilmbe illő üldözési jelenetben fogták körül a lopott autóban menekülőket. Kettejüket gázsprayvel tették ártalmatlanná, egy másik tagot lábon lőttek, míg a negyediket egy rendőrkutya harapása állította meg, írja a Transindex.

Az elfogott bűnözőknél körülbelül 90 ezer svájci frankot találtak. Mint kiderült, több mint száz rablásban vettek részt, az utolsót Svájcban hajtották végre, éppen egy héttel elfogásuk előtt.

Kirántották a falból

A fő célpontok a különböző intézményeknél elhelyezett gépek voltak, amiket, ha nem sikerült feltörni, egyszerűen mindenestül magukkal vittek, annak ellenére, hogy a súlyuk akár a 700 kilogrammot is elérhette.

Az elkövetők általában egy lopott teherszállító kocsival érkeztek a helyszínre, majd egy erős fémkötéllel egyszerűen kitépték az automatákat a falból, felrakták a kocsira és eltűntek vele, mindezt néhány perc leforgása alatt.

Az akciók azonban azóta folytatódtak, ezért az osztrák csendőrség és rendőrség csaknem négy hete figyeli az összes határátkelőhelyet. Az osztrák sajtó információi szerint a bűnszövetkezet által okozott kár eléri a 8,5 millió eurót (kétmilliárd forint).

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft