Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rekord részvétel és szoros befutó várható Amerikában

2004.11.02. 19:10
Reggel óta hosszú sorok kígyóznak a szavazóhelyiségek előtt minden idők egyik legszorosabb amerikai elnökválasztásán. Elemzők szerint rekordokat fog dönteni a részvételi arány, a választás kimenetele ugyanakkor nem temeti be a "Michael Moore és Mel Gibson között tátongó árkot". A szavazást a 2000-es fiaskóból okulva több ezer megfigyelő, technikai személyzet ellenőrzi, de már érkeznek hírek furcsaságokról.
Már reggel óta hosszú sorok kígyóznak az amerikai szavazóhelyiségek előtt jelezve , hogy mennyire sorsdöntőnek értékelik az amerikaiak a választást George Bush és John Kerry között. A vélhetően rekordot döntő magas részvételi arány a két jelölt holtversenye és a háborús időszak következménye lehet.

Az európaiak és az oroszok Kerryt szeretnék
#alt#
Tekintse meg képeinket!
Szemben Vlagyimir Putyin elnökkel, több orosz kívánja a demokrata párti John Kerry győzelmét az amerikai elnökválasztáson, mint George Bush elnök újraválasztását a ROMIR intézet kedden közzétett közvélemény-kutatása szerint. Míg Kerry mellett 20, Bush mellett az oroszok 13 százaléka állt ki, 29 százalékuk nem választaná egyiket sem.
A prágai GFK hat európai országra kiterjedő felmérése szerint a csehek George Busht, míg a britek, németek, franciák, szlovének és bolgárok inkább John Kerryt látnák szívesebben az Egyesült Államok elnökének bársonyszékében. Kerrynek a legtöbb híve Németországban van, ahol a megkérdezettek 58 százaléká támogatná. Franciaországban ez 40, míg Nagy-Britanniában és Szlovéniában 35 százalék.
Az első szavazatok alapján Bush vezet

Kedden a keleti parti New Hampshire két városkájában adták le az első szavazatokat az elnökválasztáson, ahol 156 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak a szavazóhelyiségekbe, hogy a republikánus elnök, vagy demokrata kihívója, Massachusetts szenátora mellett döntsenek.

Az első szavazóhelyiségek hagyományosan Hart's Locationben és Dixville Notchban nyíltak meg helyi idő szerint éjfél után, közép-európai idő szerint hajnali hat órakor. Államokszerte magyar idő szerint délben kezdődött a szavazás.

Bár a két városkában elsőként leadott hatvanegynéhány szavazat alapján 35-21 arányban Bush vezet, az utolsó pillanatig kampányoló két jelölt fej-fej mellett áll az előrejelzések szerint. Elemzők úgy vélik, a felfokozott hangulat minden idők legnagyobb elnökválasztási részvételi arányát fogja eredményezni.

A két párt önkénteseinek milliója buzdította az embereket szavazásra, amely egyes megfigyelők szerint elérheti 120 millió leadott szavazatot a 2000-es 100 millióval szemben. A magas részvételi arány elemzők szerint Kerrynek kedvez, mivel az új szavazók inkább a változás mellett döntenek.

A szavazóknak Floridában egy órát kellett várniuk, amíg leadhatták voksaikat, de az AP hírügynökség minden államból meglepetésszerűen magas részvételről számolt be. Floridában és még 22 államban engedélyezték idén, hogy a szavazás már két héttel korábban megkezdődjön. Az Egyesült Államokban hagyományosan alacsony a szavazók száma, a hetvenes évek óta alig lépte át az 50 százalékot.

Az amerikai árokásás

A Wall Street Journal keddi elemzése szerint a választás csak kiélezi a két tábor ellentéteit, és csak még jobban megosztja majd az amerikai társadalmat.

George Bush elnök győzelmét sokan a megtévesztés diadalának fogják minősíteni, mivel úgy ítélik meg, hogy a hiszékeny közvéleményt meggyőzte arról, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök állt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött. Ha John Kerry szenátor győz, ugyanannyian gondolják majd, hogy korrupt liberálisok mesterkedése juttatta a Fehér Házba a lódító média elit segítségével.

Bárki győzzön is, írja a Wall Street Journal, a szakadék mélyülni fog, mert a két tábort jóval több dolog osztja meg, mint az iraki háború megítélése. Ez az ország jövőjéről való alapvetően különböző elképzelések ellntéte, "Michael Moore kontra Mel Gibson".

Képviselőket, szenátorokat is választanak

Az amerikai választók nem közvetlenül választják meg elnöküket, hanem az elnökjelöltet támogató elektorokra szavazhatnak. Az elektorok száma államonként változik, a győztes egy állam összes elektori szavazatát viszi. Bővebben >>

Az elnökválasztással egy időben az amerikaiak 435 képviselőházi tagot, 34 államban szenátort, és 11 kormányzót is választanak.

Megismétlődhet a 2000-es fiaskó

A várhatóan szoros eredmény miatt megismétlődhet a 2000-es elnökválasztás utáni huzavona a szavazatok újraszámlálása miatt, ezért a demokrata és republikánus ügyvédek ezrei sereglettek már a sorsdöntő államokba, elsősorban Floridába, ahol négy évvel ezelőtt mintegy 500 szavazaton múlt, hogy George Bush legyőzte Al Gore-t.

Már most panaszkodnak a külföldi megfigyelők, bár nyilván tisztában vannak az amerikai választások áttekinthetetlenségével. "Ez nem egy darab választás, ez tizenháromezer!" - fakadt ki az AFP-nek az EBESZ kanadai képviselője. Az amerikai választási gyakorlat ugyanis megyénként különbözik egymástól, eltérő szabályozású, az államok függetlenségéből kifolyólag a választás nincs egységesítve.

Floridában, ahol már korábban kinyitottak a szavazóhelyiségek, idén külföldi megfigyelők is részt vesznek a szavazáson, ami néhol meglepte az amerikaiakat. A külügyminisztérium sietett is leszögezni, hogy a világ más választásain megszokott EBESZ-megfigyelők nem akarnak semmi rosszat, "mindenütt ezt csinálják". Vannak helyek azonban, ilyen például Miami, ahova még a megfigyelőket sem engedik be.

Az utolsó pillanatban egy megyei fellebbviteli bíróság engedélyezte, hogy a pártok önkénteseket küldhessenek Ohio állam szavazóhelyiségeibe a feltételezett visszaéléseket megakadályozására. Eszerint a demokraták és a republikánusok egyaránt egy-egy embert jelölhetnek szavazókörönként. Az eredetileg republikánus ötletet egy fekete házaspár támadta meg a bíróságon, mert szerintük az önkéntes ellenőrökkel a republikánusok az afroamerikai választókat akarják megfélemlíteni.

Visszásságok

Szabálytalanságokról is érkeztek már jelentések. A Drudge Report szerint Philadelphiában már azelőtt találtak kétezer kitöltött szavazócédulát, hogy megnyitottak volna a szavazóhelyiségek. Az AP egy idős hölgy esetéről jelentett, aki október elején adta le postai úton szavazatát, azóta meghalt, de szavazata mégis érvényesnek számít. A több szavazókörben történő regisztrálás lehetősége is adott, egy amerikai így akár annyiszor szavazhat, ahány helyen lakóingatlannal rendelkezik. Bővebben >>

Ám nemcsak a szavazók trükkjei, a technika ördöge is megzavarhatja a szavazást. Nagy számban dolgoznak technikusuk is, hogy ne omoljon össze az új számítógépes szavazási rendszer, amit már az amerikaiak egyharmada vehet igénybe. Üzemzavarról már több helyről érkeztek jelentések, Richmondban például visszatértek a jó öreg lyukasztógéphez, miután befuccsolt a komputer.

Kampány a finisben

#alt#
Klikk a képre!
A két jelölt szakítva az eddigi hagyománnyal még az utolsó pillanatban is kampányol. "A választás az emberek kezében van, és én ettől nagyon kényelmesen érzem magam" - nyilatkozta újságíróknak Bush a texasi Crawfordban, amikor reggel leadta szavazatát. "Itt az idő, hogy kifejezzék akaratukat" - jelentette ki feleségével és lányával az oldalán. Az elnök Texasból Ohióba repült tovább

Kerry este ugyancsak meglátogatja Ohiót, ő reggel Wisconsinban kezdett, és arra bátorította az őt támogató önkénteseket, minél több embert vegyenek rá a szavazásra. "Amerikából egy jobb országot akarunk csinálni, engedjék meg, hogy elvégezzük ezt a munkát" - jelentette ki a demokrata elnökjelölt, majd Bostonba repült szavazni.

Éjféltől az Indexen percről percre követheti az elnökválasztás legizgalmasabb perceit!