Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Republikánus győzelem a törvényhozásban

2004.11.03. 16:09
Tovább erősítették többségüket a republikánusok a Szenátusban és a Képviselőházban is, előbbiben három, utóbbiban négy helyet szereztek meg az eddigi adatok alapján, de még vannak hátra szoros finálék a szavazatszámlálás befejezésééig. A demokraták könyvelhették el viszont a legcsúfosabb vereséget és a leglazább győzelmet is.
Körülbelül akkora arányban erősítettek a republikánusok a törvényhozói választásokon, mint amennyivel az összeszámolt szavazatok alapján George Bush rávert John Kerryre.

Az új demokrata csillag

A legcsúfosabb vereséget és a leglazább győzelmet a szenátorok között minden bizonnyal a demokraták könyvelhetik el. Összesen 34 államban választottak szenátort, az Egyesült Államokban ugyanis a Szenátus egyharmadáról döntenek hatévenként.

Tom Daschle, Dél-Carolina szenátora, ha az eredményeket hitelesítik, valószínűleg ötvenéves hagyományt tört meg azzal, hogy választáson vesztette el szenátori helyét. Daschle 1986-ban lett képviselőből szenátor, helyéért ádáz küzdelem folyt az államban, az ellenfél, John Thune mindössze négyezer szavazatot tudott ráverni a 99 százalékos feldolgozottság szerint.

A leadott szavazatok hetven százalékával tarolt viszont az afroamerikai Barack Obama Illinoisban, akit a demokraták új csillagának neveznek. Ő lesz az egyetlen fekete a Szenátusban, az előző ugyanis éppen ellenfele volt, a republikánus Alan Keyes.

Spanyolajkú szenátora is csak egy lesz a Szenátusnak, ha a demokrata Ken Salazar legyőzi Coloradóban Pete Coorsot, ám az eredmény itt is nagyon szoros.

A republikánusok a jelenlegi adatok alapján három szenátori helyet raboltak el a demokratáktól, megszerezve John Edwards alelnök helyét Észak-Carolinában, és győztek Dél-Carolinában, valamint Georgiában is. Két választás még függőben van, de a következő két évben már biztosan 53 hely lesz a republikánusoké, míg a demokratáké 44 lesz, egy helyet független szenátor tölt be. A még bizonytalan eredmények már nem sokat változtathatnak az erőviszonyon.

Goerge Clooney apja vesztett

Kis erősödést értek el a republikánusok a Képviselőházban is, aminek mind a 435 tagját két évre választották az elnökválasztással egy időben.

Nick Clooney, a színész George Clooney apja nem tudta legyőzni republikánus ellenfelét Kentuckyban, bár olyan hírességek támogatták, mint Michael Duglas és Renee Zellwegger, ellenfele, Nick Davis legyőzte. Nem volt könnyű dolga, mivel Kentucky republikánus fellegvárnak számít, az államban a nyolc képviselői helyből csak egyet sikerült demokrata jelöltnek megszereznie.

A házban kisebbségben lévő demokraták tovább növelték hátrányukat a republikánus képviselőkkel szemben, már három helyet biztosan vesztettek a republikánusok négy győzelmével szemben, hét képviselői szék sorsa még kérdéses.

Azért itt is akadt egy csúnya vereség - ezúttal a republikánusok részéről, akik a Képviselőház legrégebbi tagját, Phil Crane-t vesztették el, ellenfele, Melissa Bean hétéves volt, amikor Crane-t először beválasztották a törvényhozói testületbe.

Tizenegy állam kormányzójáról is kellett dönteni a választóknak, de itt a két párt kiegyezett döntetlenben, mindössze annyit történt, hogy Indianát és New Hampshire-t kicserélték egymás között.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft