Géza
-11 °C
-4 °C

Radikális német terv a terroristák ellen

2003.11.05. 17:10
A védelmi miniszter ezentúl lelövetheti a terroristák által fegyverként használt repülőgépet Németországban, ha már minden más eszköz sikertelennek bizonyult. A szerdai törvénymodósítást a német ellenzék kontármunkának nevezte. A jogszabály nem tér ki arra, ilyen esetben hány emberéletet lehet feláldozni, és mennyit megmenteni.
A kormányülésen mind Peter Struck, a védelmi tárca vezetője, mind Otto Schily belügyminiszter a "végső eszközre" helyezte a hangsúlyt, amikor már minden egyéb intézkedés - a gép leszállásra kényszerítése, figyelmeztető lövések leadása - hatástalannak bizonyul, s nagyszámú emberélet forog veszélyben.

Mindkét miniszter reméli, hogy a végső eset nem következik be, s a védelmi miniszter nem kényszerül tűzparancs kiadására. Az alkalmazott eszközöknek arányban kell állniuk a veszélyhelyzettel.

Nem bonyolították túl

A törvénytervezetbe nem került bele annak mérlegelése, hogy ilyen szükséghelyzetben hány emberéletet lehetne megmenteni, s mennyit kellene feláldozni.

A frankfurti eset

A törvénytervezeten azután kezdtek el dolgozni, hogy januárban Frankfurt légterébe behatolt egy kisgép, amelynek zavart elméjű pilótája azzal fenyegetőzött, hogy nekihajt egy felhőkarcolónak.

A Luftwaffe néhány gépe a levegőbe emelkedett, ám az incidens szerencsés véget ért: a gépeltérítő önként leszállt. Struck védelmi miniszter azonban felhívta a figyelmet a jogbizonytalanságra, a joghézagokra, amelyekre az eset kapcsán derült fény.

Kontár munka

A jogbizonytalanság abból adódott, hogy a német alaptörvény, az alkotmány nem nyújt elegendő alapot a Bundeswehr bevethetőségére ilyen esetekben.

Az ellenzék kontármunkának nevezte a törvénytervezetet, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.