Ágnes
-1 °C
2 °C

Heveskedő szavazatszámlálás Ukrajnában

2004.11.05. 01:12
Továbbra sincsenek végleges adatok az igen szorosnak bizonyult ukrán elnökválasztás első fordulójának eredményeiről. Csütörtökön az ellenzék a székházba ment, amit támadásnak vélt a kormányoldal, most ők őrzik az épületet. A mai nap menesztették a szavazatszámláló technikusokat a késlekedő eredmény miatt.
Az ukrán elnökválasztás első fordulójában szorosan második helyen végzett Mi Ukrajnánk nem támadta meg az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) épületét, jelentette ki Szergej Kivalov az intézet vezetője az ITAR/TASSZ orosz hírügynökségnek.

Kivalov a miniszterelnök pártjának (Régiók Pártja) kijelentésére utalt. Viktor Janukovics - aki az első helyet alig egy százalékkal szerezte meg az eddigi adatok szerint - csütörtökön azt közölte újságírókkal, hogy ukrán ellenzéki képviselők egy csoportja csütörtökön "elfoglalta a CVK székházának néhány emeletét törvénytelen nyomást gyakorolva ezzel a szavazatok összeszámlálására."

Menesztették a számlálás technikusait

A Viktor Juscsenkó és az általa vezetett Mi Ukrajnánk emberei, akik cáfolták, hogy befolyásolni akarták volna a bizottság munkáját, már elhagyták az épületet, azóta Viktor Janukovicsék vannak ott. A miniszterelnök szerint Juscsenkóék a számítógépes rendszerhez szerettek volna hozzáférni.

A "székházfoglalással" foglalkozott az ukrán is média, aminek legnagyobb része a kormány és az elnök köré csoportosuló oligarchák kezében van.

A CVK csütörtökön sem tette közzé a kedd délre ígért nem hivatalos végeredményt. Az ukrán média arról számolt be, hogy ez az ellenzék akciójának, valamint hackertámadásnak köszönhető. Az Interfax azt írja, a nap folyamán a szavazatszámlálók teljes technikusi gárdáját menesztették.

Juscsenkónak is vanank még tartalékai

Az eddig közzétett adatok szerint a szavazatok 97,67 százalékának feldolgozása után Viktor Janukovics áll az első helyen a szavazatok 39,88 százalákával, szorosan követi őt Viktor Juscsenko 39,22 százaléknyi szavazattal. Olekszandr Moroz, a szocialista párt elnöke 5,83 százalékot, Petro Szimonenko, a kommunista párt első embere 5,03 százalékot, Natalja Vitrenko, a radikális baloldali Haladó Szocialista Párt elnöknője pedig 1,54 százalékot kapott, a fennmaradó 1 százalékon osztozott a többi 19 jelölt. Szerhij Kivalov, a CVK elnöke november 11. előttre ígérte a hivatalos végeredmény közzétételét.

A kommunista és szocialista tábor szavazatain túl szerepet játszhat a második forduló kimenetelében a szavazásra jogosultak azon 10 százaléka, akiket a parlament emberi jogi, kisebbségi és nemzetiségi bizottsága szerint az első fordulóban megfosztottak szavazati joguktól.

Megfigyelők korábban már jelezték, hogy a választói névjegyzékek pontatlansága miatt sokan nem tudtak szavazni. Az első fordulóban 74,48 százalékos volt a részvétel.

A szocialisták Juscsenkónak segíthetnek

A kommunista párt plénuma csütörtökön úgy döntött, hogy egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban, míg a Moroz vezette szocialisták és a Mi Ukrajnánk (MU) között kialakulóban van a megállapodást.

A Mi Ukrajnánk a második fordulóban a szocialisták támogatásáért cserében várhatóan elfogadja az alkotmányi reformmal kapcsolatos szocialista követelést, amelynek értelmében az elnöki hatáskörök csökkentésével növelnék a parlament jogkörét.

Janukovicsnak ugyanakkor több tartaléka van, Ukrajna keleti felében, ahol Leonyid Kucsma és a kormányfő igazán erős, tíz százalékkal alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az inkább mozgósított nyugati régiókban, illetve Kijevben.